Držitel Nobelovy ceny tančil ještě v 85 letech v pražském klubu, vzpomíná bývalý velvyslanec

Do Izraele míří kondolence z celého světa. Bývalý prezident Šimon Peres zemřel ve středu ráno ve věku 93 let. Nositel Nobelovy ceny míru navštívil v minulosti několikrát také Českou republiku. „Peresovi bylo 85 let a po státní večeři šel do jednoho z pražských klubů, kde dokonce tancoval,“ vzpomíná na významného politika bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý izraelský prezident Šimon Peres

Bývalý izraelský prezident Šimon Peres | Zdroj: ČTK

„Se Šimonem Peresem jsem se setkával pravidelně posledních dvacet pět let, od roku 1990 až do minulého roku, kdy jsem ho viděl naposledy,“ začíná vyprávět bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor o Šimonu Peresovi s Tomášem Pojarem

Šimon Peres navštívil podle něj Česko celkem pětkrát. Asi nejdůležitější návštěva byla prý ta první. V roce 1990, hned v lednu po Sametové revoluci, přijel do Prahy a začalo se jednat o obnovení vztahů mezi Československem a Izraelem.

„Při prezidentské návštěvě České republiky v roce 2009 bylo Peresovi už 85 let. Ještě po státní večeři na Pražském hradě šel do jednoho z pražských klubů a dokonce tam i v noci tancoval,“ vzpomíná Pojar, „To svědčí o jeho vitalitě a jaký to byl živý člověk do posledních dnů.“

Česko bude na Peresově pohřbu zastupovat ministr Zaorálek. Zeman se omluvil

Číst článek

Vztahy Československa, respektive České republiky, a Izraele lze hledat už hluboko v minulosti. Dokonce ještě před vznikem státu Izrael. V roce 1927 navštívil českéslovenský prezident Tomáš Garrigue Masaryk jako vůbec první státník světa tehdejší mandátní Palestinu.

Šimon Peres navíc pocházel z Polska, takže měl určitý vztah ke střední Evropě. Věděl, co bylo a znamenalo Československo i pro stát Izrael v dobách vzniku státu a československých dodávek.

Není tedy náhodou, že sem přijel hned v roce 1990 a navázal přátelství s Václavem Havlem, se kterým potom navštívili i Fórum 2000. „S Václavem Havlem se mnohokrát potkal a byl to pro něj ten nejbližší člověk v České republice,“ doplňuje bývalý velvyslanec.

Na smrt Šimona Perese reagují lídři z celého světa. Státního pohřbu se zúčastní Obama i papež

Číst článek

Šimon Peres se narodili židovským rodičům v Polsku. V Palestině žil od 30. let a záhy si ho vyhlédl zakladatel Izraele David Ben Gurion. Po počátcích v armádě aktivně vstoupil do politiky. Peres byl kromě jiného dvakrát izraelským premiérem, v letech 2007 až 2014 pak hlavou státu. Členem parlamentu byl 47 let.

Byl také jediným člověkem, který pracoval na všech čtyřech silových vládních postech - obraně, zahraničních věcech, financích a jako ministerský předseda. V roce 1994 spolu s tehdejším izraelským premiérem Jicchakem Rabinem a palestinským předákem Jásirem Arafatem získal Nobelovu cenu za mír za historickou mírovou dohodu s Palestinci.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme