New York si připomíná Den Václava Havla. Byl výjimečnou duší v historii lidstva, vzpomíná bývalý diplomat

Český spisovatel, dramatik, disident a bývalý prezident Václav Havel by za pár dnů oslavil 80. narozeniny. Ve Spojených státech patří k ikonám demokratického hnutí ve střední Evropě a těší se tam možná ještě většímu respektu než doma. Newyorský starosta Bill de Blasio vyhlásil 28. září Dnem Václava Havla. Na zesnulého exprezidenta vzpomíná i bývalý americký velvyslanec v Československu Bill Luers. Podle něj byl Havel výjimečnou duší v historii lidstva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel

Václav Havel | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Inspirativní osobnost s univerzálním poselstvím, ale také skromný spisovatel věrný malé středoevropské zemi. Václav Havel v sobě podle diplomata Billa Luerse kombinoval všechny vlastnosti, které z něj udělaly doslova rockovou hvězdu na světové politické scéně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Václava Havla vzpomínala s bývalým velvyslancem Billem Luersem zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

„Často na něj myslím, patří k lidem, u kterých jste rádi, že žili,“ říká Bill Luers, který se s Václavem Havlem seznámil v 80. letech, kdy působil v Československu jako americký velvyslanec.

Jak říká, setkání s Havlem mu změnilo život. „Havel byl výjimečnou duší v historii lidstva, sehrál obrovskou roli v mém životě, i v životě lidí, kteří se setkali s ním nebo s jeho myšlenkami," soudí bývalý diplomat, který si váží skromnosti, opravdovosti a upřímnosti, se kterou Havel přistupoval k sobě i okolí.

Václav Havel by za několik dní oslavil 80. narozeniny. Před 27 lety mu nevědomky přálo i Rudé právo

Číst článek

„Přijel jsem jako velvyslanec do Československa v roce 1983, zrovna když se Václav Havel dostal z vězení. Pozvali jsme ho na rezidenci na vernisáž výstavy moderního umění. Bylo tam hodně lidí. A pamatuju si, jak se velká skupina shromáždila kolem malého muže, a já si pomyslel: Může to být Havel?“ vzpomíná.

„A najednou jsem cítil, že ho obklopuje aura, kterou vidíte jen zřídka. Nebyl zvlášť charismatický, ale byl ohromně působivý, lidi elektrizovala jeho přítomnost a chtěli být v jeho blízkosti," popisuje Luers první setkání s tehdy disidentem a pronásledovaným autorem Václavem Havlem.

Havel je dnes podle diplomata jedním z vůbec nejdoceňovanějších Čechů v zahraničí. „Havel bude patřit mezi největší dějinný odkaz, který český národ kdy bude mít. Ve světě má postavení jedné z hlavních osobností. Jeho myšlenky byly skvělé, ale on nevěděl, jak je prosadit, nevěřil v sílu moci,“ říká bývalý diplomat.

„I kdyby se je snažil prosadit, jeho samotného by to zásadně změnilo a nejspíš stejně by nedosáhl toho, co si přál pro společnost a pro lidi, v jejichž dobrou stránku věřil,“ soudí někdejší diplomat a velvyslanec v Československu Bill Luers.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme