Největší letošní cvičení výsadkových jednotek. Čeští a američtí vojáci obsazují letiště v Ralsku

Čeští a američtí výsadkáři absolvují největší letošní společné cvičení. Vojáci obsadili opuštěné letiště v bývalém vojenském újezdu Ralsko. Skoro 300 mužů se sneslo s padákem na dřívější přistávací plochu. Za úkol měli také dobýt blízké mosty a opevnění z 30. let kolem města Mimoň. Manévry mají ukázat, jak dokážou armády NATO spolupracovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Ralsko-Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku obsadili 27. září odpoledne čeští vojáci při cvičení výsadkářů Sky Soldier II, na kterém nacvičují společně s americkými kolegy zabrání letiště

Letiště Ralsko-Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku obsadili 27. září odpoledne čeští vojáci při cvičení výsadkářů Sky Soldier II, na kterém nacvičují společně s americkými kolegy zabrání letiště | Zdroj: ČTK

„Je to největší cvičení výsadkových jednotek v tomto roce. To není málo, když cvičí 250 českých výsadkářů a 150 amerických výsadkářů," uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář, který se dnes přijel na cvičení podívat.

Cílem cvičení je natrénovat jednotlivé postupy při podobném nasazení i procvičit spolupráci s americkými jednotkami. Specifické pro vojáky je, že jsou nasazeni v prostoru, který je pro ně neznámý. Bývalý vojenský prostor, ve kterém sídlila sovětská vojska, je totiž od počátku 90. let pod civilní správou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko-americké cvičení navštívila i reportérka ČRo Tereza Hašková

Čeští výsadkáři mají při cvičení možnost vyzkoušet novou techniku a vybavení z posledních dvou let. K dispozici mají nové padáky, závěsné vaky na zásoby i nové zbraně. „Vyzkouší si v reálu, co umí," řekl Bečvář.

První jednotka v ralských lesích seskočila již v pondělí. Za úkol měla zajistit průzkum oblasti. V úterý ji následovalo dalších 120 výsadkářů, kteří se brzy po seskoku a seřazení pustili do útoku a obsazení předem vytipovaných objektů.

Ve středu nad letištěm mohutný letoun C-17 Globemaster vysadil jako posily americké parašutisty, kteří pomohli českým kolegům dobýt v okolí dva mosty i zajistit blízkou linii předválečného lehkého opevnění.

Velitel jednotky má k dispozici i jednotku odstřelovačů, bezpilotní prostředek Raven i bitevníky L-159. V plánu je také přílet transportních letounů CASA, které vojákům přivezou zásoby munice a potravin. Cvičení potrvá do pátku.

čeští vojáci při cvičení výsadkářů Sky Soldier II, na kterém nacvičují společně s americkými kolegy zabrání letiště | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme