Zdravotní turistika: Poláci jezdí na operace očí do Česka. Brzy začnou zaplňovat i ortopedické kliniky

Zdravotnická turistika vzkvétá. Tisíce Poláků si jezdí do České republiky nechat operovat šedý zákal. Umožňuje jim to evropská směrnice o přeshraniční zdravotní péči. V Polsku by na operaci čekali léta, v Česku si ji dojednají za několik týdnů. A nejde jen o šedý zákal, přeshraničních pacientů bude zřejmě dál přibývat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři v ústecké nemocnici mají jako první v Česku nový laser na operace zeleného zákalu

Lékaři v ústecké nemocnici mají jako první v Česku nový laser na operace zeleného zákalu | Foto: Masarykova nemocnice v Ústí n. L., Krajská zdravotní, a. s.

Soukromá klinika Neovize je na hlavní třídě v Českém Těšíně - jen pár desítek metrů od státní hranice. A plno tu bylo i 28. září, kdy se v Česku slaví státní svátek. Tady se totiž řídí polským kalendářem. Léčí se tady totiž výhradně Poláci, jezdí sem na operace šedého zákalu. V Polsku čeká na operaci šedého zákalu 300 tisíc pacientů a jejich počet roste.

„U mne zákal postupoval tak rychle, že jsem za jeden rok prakticky ztratil zrak v pravém oku. Kdybych měl čekat na operaci dva roky, nevím, jak by to vypadalo. Jestli bych ještě viděl, nebo neviděl. Takže rozhodnutí bylo pro mne jednoznačné,“ říká pan Jacek Warszawski, horník v důchodu od Katowic.

Zdravotní turistika z Polska do Čech ale není zdaleka jenom nějaký regionální fenomén. Sem do Těšína jezdí na rychlou operaci Poláci i z míst mnohem vzdálenějších, jako třeba pan Waldemar Jaworski, daňový poradce od Varšavy.

Pojišťovny by mohly začít proplácet i operace kombinovaných očních vad

Číst článek

„Já čekám na zákrok už půldruhého roku. Na pravé oko vidím velmi špatně, nemůžu řídit auto a vážně mi to poznamenává život. Proto jsem tady. V Polsku bych musel čekat ještě další rok a půl. Do té doby bych asi v pravém oku ztratil úplně zrak,“ vysvětluje důvody, proč přijel za operací do Česka. 83letá Anna Kniadlová přikyvuje, do pořadníku v Polsku se prý ani nepokoušela dostat.

Operace Poláků v České republice umožnila směrnice Evropské unie o přeshraniční péči, která platí od roku 2014. Státní polská pojišťovna NFZ doma v Polsku nehradí zákroky provedené v soukromých klinikách - kde se na operace nečeká. Za hranicí je to ale jinak.

Má to svá pravidla

„Když je to za hranicí, tak je to úplně jedno, jestli je to soukromá klinika, nebo státní nemocnice. Musí splňovat některé požadavky, které vznikají z toho polského omezení. Musí to být zákrok, který je refundovaný polskou pojišťovnou, což operace šedého zákalu je. Musí to být také jednodenní zákrok. A polská pojišťovna většinou pacientům proplatí jen částku za základní čočku,“ vysvětluje manažerka českotěšínské kliniky Neovize Michaela Sztula-Kafková.

Z polské zdravotnické turistiky se začíná stávat setrvalý a rostoucí trend. Nejvíc Poláků zatím jezdí do České republiky na oční operace. Ale začíná se to měnit, protože v Polsku jsou pořadníky také u mnoha jiných specialistů – třeba při endoprotéze.

Polská vláda dává na zdravotnictví méně peněz

Vzniká tak prostor pro firmy, jako je wroclawská Medipe Clinic, která původně posílala hlavně ošetřovatelky a ošetřovatele do německých domovů důchodců. Teď také vozí polské pacienty do východních Čech a je zřejmě lídrem na polském trhu. Magdalena Czajkowska vede pobočku, která cesty organizuje.

„Netýká se to jenom zákalu. Poláci trpící různými chorobami a potřebují i jiné operace a terapie. Doma prostě takovou péči nedostanou v té době, kdy ji potřebují,“ říká.

Medipe Clinic proto čeká další růst. „Samozřejmě analyzujeme trh. Připravujeme rozšíření našich služeb,“ doplňuje Czajkowska.

Polská vláda dává dlouhodobě na zdravotní péči jen něco přes 4 procenta hrubého domácího produktu. Česká republika necelých 7 procent HDP. Rozdíl v kvalitě poskytované péče ve státních zařízeních, který vede k cestám polských pacientů do České republiky, je možná daný právě těmito jednoduchými čísly.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme