Fotbal na prodej. V Anglii pokračují v odkrývání korupce, týká se i kouče QPR Hasselbainka

Anglickým fotbalem otřásá mimořádný skandál. Redakce britského deníku The Telegraph pokračuje v odhalování korupčního jednání manažerů tamních klubů. Po rezignaci kouče národního týmu Sama Allardyce se vynořují další jména, která měla fiktivním asijským společnostem přislíbit pomoc k penězům zakázanou cestou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce trenéra anglické reprezentace byla pro Sama Allardyce vysněnou, ve funkci ale skončil po pouhém jednom zápase

Práce trenéra anglické reprezentace byla pro Sama Allardyce vysněnou, ve funkci ale skončil po pouhém jednom zápase | Zdroj: Reuters

Na setkání s investigativními novináři, kteří se vydávali za obchodníky z Dálného východu, doplatil sám trenér anglické reprezentace Sam Allardyce (psali jsme zde).

Pouhých 67 dní po jmenování do vysněné funkce rezignoval. A když se ho reportéři zeptali, jestli se k fotbalu ještě někdy vrátí, odpověděl stroze: „Kdo ví. Počkáme a uvidíme.“

Ve středu přišel The Telegraph se zjištěním, že osm bývalých manažerů klubů Premier League přijímalo úplatky při dojednávání hráčských přestupů. Investigativní novináři teď o korupci v anglickém fotbale zveřejňují další informace.

Jimmy Floyd Hasselbaink, manažer Queens Park Rangers, jednal o tom, že asijským společnostem ukáže cestu, jak obejít přestupové regule. Bývalý nizozemský reprezentant a útočník Leedsu či Chelsea stejně jako Allardyce slíbil, že za úplatu odcestuje do Singapuru přednášet o spoluvlastnictví hráčů třetími stranami, které je v Anglii od roku 2008 zakázané.

„Nedomlouval jsem se na tom, že do QPR přivedeme hráče, kteří měli být zastupováni údajnými agenty, a ani bych je klubu nedoporučoval,“ odmítl Hasselbaink, ale zároveň sdělil, že nabídku na cestu do Singapuru obdržel.

Asistent manažera druholigového Barnsley Tommy Wright přijal od fiktivní asijské společnosti úplatek ve výši pěti tisíc liber, tedy necelých 157 tisíc korun, za to, že pomůže jí zastoupené hráče přivést do klubu.

„Já vám doporučím hráče, kteří se mi líbili, a vy už to pak nějak dodělejte,“ říkal Wright na nahrávce pořízené investigativci, kteří se vydávali za zástupce firmy z Dálného východu, a dodal: „Však víte, kde bydlím.“ Na dalším videu natočeném o dva dny později už přebíral obálku s penězi.

Nastal čas na policejní vyšetřování, vyzval Lineker

Podle bývalého anglického reprezentanta a současného moderátora BBC či BT Sport Garyho Linekera by se měla údajným podplácením zabývat policie. „Fotbalem prorůstá korupce, které je třeba se zbavit. Okamžitě!“ napsal ve středu na svůj twitter Lineker.

Nejlepší střelec v historii Premier League Alan Shearer se přidal: „Myslel jsem si, že po tom, co Anglie předvedla na Euru, už nemůže klesnout níž. A hle, teď se nám celý fotbalový svět směje.“ Anglickou Fotbalovou asociaci tak pravděpodobně čekají změny.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme