Mýtné pro osobní auta je diskriminační, žaluje komise Německo u evropského soudu

Evropská komise zažalovala Německo za jeho plán zavést mýtné na dálnicích. Uvádí to ve své čtvrteční tiskové zprávě. Mýtné by se totiž v praxi dotklo jen cizinců, tedy i českých řidičů. Němečtí motoristé by si poplatek mohli odečíst z daní. Evropská komise to považuje za diskriminační. Podle jejího názoru německý systém není v souladu s unijní smlouvou. Konkrétně se zásadou zákazu diskriminace na základě státní příslušnosti a volného pohybu zboží a služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německé dálnice

Německé dálnice | Foto: Český rozhlas

Podle názoru Evropské komise budou Němci od poplatku fakticky osvobozeni, zatímco zahraniční řidiči ho budou muset zaplatit. Komisi se také nelíbí výše navrženého poplatku za krátkodobé dálniční známky, určené také jen pro cizince.

Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt rozhodnutí komise uvítal. Projekt na zavedení mýtného pro osobní auta na německých dálnicích ležel v Bruselu dlouhé měsíce a Dobrindt Komisi několikrát vyzýval, aby sporný případ rozhodla.

Jak ve čtvrtek písemně sdělil, je nadále přesvědčený o tom, že jeho projekt je v souladu s evropským právem. Mýtné prosazuje bavorská vládní strana CSU, v samotné koalici ale nemá tento plán velkou podporu.

Dvouměsíční mýtné má stát v přepočtu zhruba 600 korun, měsíční pak necelých 300. Podle komise jsou tyto částky ale nepřiměřeně vysoké. Německo původně chtělo dálnice zpoplatnit už v tomto roce. Poté, co ho kvůli tomu začala komise vyšetřovat, spuštění mýtného odložilo.

Pavel Polák, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme