Včelíny na střeše a čmelíny na zahradě. Móda, které fandí i zkušení včelaři

1. říjen 2016

Když se řekne včelaření, asi si představíte úly na vesnické zahradě nebo u lesa. Chovat včely je ale možné i ve městech, dokonce i v těch největších. Stačí si postavit úly přímo na střeše.

Včelaříme s nadhledem, to je motto neformálního uskupení včelařů, kteří mají svá včelstva na městských střechách a balkónech. Střechovčelaři vymysleli dokonce i rým, který charakterizuje jejich hobby: „Na střechách se včelám daří, když tam dobrý včelař hospodaří.“ Střechovčelaření má bezesporu své výhody, ale i nevýhody.

„Já jsem nadšený, každá taková aktivita je výborná. Lidé si stále více uvědomují, jak jsou pro nás včely důležité. Právě na nich závisí budoucí život v přírodě. Takže včelaření na střeše ano, ale pozor na vysoké teploty,“ vítá aktivity střechovčelařů zkušený pardubický včelař Evžen Báchor. Zároveň upozorňuje na rizika, které takový chov na střeše obnáší.

Čtěte také

Rozpálená střecha může mít až 70 stupňů, proto je potřeba udělat přístřešky, které včely ochrání. Také je důležité, aby byl na střechu dobrý přístup. V Londýně mají speciálně zkonstruované úly, které jsou rozesety na střechách i balkónech. Takový včelí úl na balkóně zásobuje medem celou rodinou. Ale pozor, nemohou to dělat laici.

Čmelíny zachrání vaši úrodu, ale medu se nedočkáte

Čmelíny jsou v kurzu. A podle zkušených včelařů je to dobře. Čmeláci žijí v malých koloniích a jedná se o výborné opylovače. Medu se od nich sice nedočkáte, ale opylují vám zahradu, takže budete mít lepší úrodu. Málokdo ale ví, že čmeláci mají také žihadlo, dokážou proto člověka píchnout. A také koušou.

Čmelák, hmyz, květina (ilustrační foto)

Starat se o čmelín není příliš náročné. „Stačí bedýnka s malým otvorem, uvnitř vystlaná mechem, načesanou koudelí nebo trávou. Čmelákům se v takovém příbytku možná zalíbí. Nebo si matku čmeláka můžete na jaře chytit, vložit do čmelína s trochou medu, na den ho zavřít a on už si zvykne,“ radí Evžen Báchor.

Medová úroda

Med je letos kvalitní a je ho dostatek. Po mnoha letech včely tolik netrápí ani nemoc zvaná varoáza. Včelařům se ji podařilo díky důslednosti v léčbě částečně zlikvidovat. „Medu je letos slušně, i několik druhů, jsem spokojený člověk,“ uzavírá s úsměvem Evžen Báchor.

autor: jsl
Spustit audio