Zasypali ho sněhem, aby nemohl do práce. Jezdil k nám mercedesem, vzpomínají v pivovaru na Havla

3. DÍL SERIÁLU. Disidentu, dramatikovi a po sametové revoluci československému a pak českému prezidentu Václavu Havlovi by bylo 5. října 80 let. Za normalizace měl problémy získat jakoukoliv práci. V roce 1974 ho přijali do trutnovského pivovaru, kam dojížděl ze své chalupy na Hrádečku. Prostředí ho inspirovalo k sepsání divadelní hry Audience. Traduje se, že Havel ve sklepě přikuloval sudy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel objektivem Tomki Němce

Václav Havel objektivem Tomki Němce | Foto: foto © tomki němec

Všechno ale bylo trochu jinak.

„Když sem nastoupil, byl šikovný, rychle se naučil filtrovat pivo. Takže to nafiltroval, přešlo to do přetlačných tanků a odtamtud se pak stáčelo do sudů,“ popisuje tehdejší práci Václava Havla pivovarník Jan Hejzlar. „A jak filtroval, tak kolem něj probíhaly na takových lyžinách sudy. A když se třeba některý sud vzpříčil, tak ho pan Havel odkulil a z toho se udělala ta legenda, že koulel sudy,“ popisuje Hejzlar, jak vzniklo Havlovo známé „Přikuluju!“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká byla léta Václava Havla v pivovaru? A jak na něj vzpomínají tehdejší kolegové?

„Občas se zmínil, jak ho různě perzekuovali. Přišel například pozdě do práce. Když chtěl totiž vyjet autem z domu, měl před výjezdem nasypané čtyři tatry sněhu a musel je proházet, aby se vůbec dostal ven. Dělali mu naschvály, aby ho pak mohli nahánět za to, že nechodí včas do práce,“ vzpomíná Hejzlar.

Do práce Havel jezdil svým pověstným mercedesem. „Ráno šel k autu a všiml si, že má rozbité okénko, rozhodl se, že přesto pojede. Hned za rohem ho zastavili a sebrali mu techničák,“ popisuje další příhodu Hejzlar.

New York si připomíná Den Václava Havla. Byl výjimečnou duší v historii lidstva, vzpomíná bývalý diplomat

Číst článek

S Havlem se ale bavili i o běžných chlapských věcech. O tom, kdo jejich spolupracovník je, lidé v pivovaru věděli. Podle pivovarníka Hejzlara dokonce dostali příkaz moc se s Havlem nevybavovat, protože jde o rozvratný živel.

Václav Havel jako milovník vína se naučil pít pivo až v pivovaru.

„Ale když už byl v tom sklepě, tak nejlepší pivo bylo z tanku. A zachutnalo mu, tak pak pil pivo,“ vzpomíná Jiří Pelc.

Pivovarník Jiří Hrdlička vzpomíná, jak jim Havel dohodil lístky na představení divadla Semafor. „Dali nám tam takové přístavky, bylo to dobré. Byl to dobrý člověk,“ říká.

Trutnovský pivovar je pravděpodobně jediným na světě, kde pracoval jako dělník příští prezident a celosvětově známý politik. Havel často zval na pivo v pozdějších letech i zahraniční státníky, kteří byli na návštěvě v Praze.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme