Situace z loňska se opakuje: ERÚ potvrdil, že bez notifikace podpora pro obnovitelné zdroje nebude

Energetický regulační úřad (ERÚ) příští rok nepodpoří většinu výrobců energie z obnovitelných zdrojů v Česku. Vyplývá to z cenového rozhodnutí úřadu. Jedná se o více než 40 miliard korun. ERÚ ale může rozhodnutí změnit. A to v případě, že obnovitelné zdroje dostanou chybějící notifikace, tedy schválení od Evropské komise. ERÚ o tom informoval v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sluneční elektrárna

Sluneční elektrárna | Foto: CC0 Public domain

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková už nedávno oznámila, že úřad vypíše podporu pro obnovitelné zdroje energie pro příští rok, jen pokud budou mít schválení Evropské komise, takzvanou notifikaci.

V dnešní tiskové zprávě ERÚ připomíná, že mezi notifikované podpory k 26. září 2016 patří podpora na elektřinu z obnovitelných zdrojů energie pro výrobny uvedené do provozu po 1. lednu 2013 a dále malé vodní elektrárny a bioplynové stanice na teplo uvedené do provozu od letošního 1. ledna.

„V případě vydání dalších notifikací je Energetický regulační úřad připraven neprodleně vydávat změnová cenová rozhodnutí v souladu s udělenou notifikací na jednotlivé zdroje,“ zdůraznila Vitásková.

Výplatu podpory obnovitelných zdrojů energie zajišťuje v Česku od roku 2013 Operátor trhu s elektřinou na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli samotní distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun vyplacené v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu obnovitelných zdrojů od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno více než 205 miliard korun.

Úřad odmítal vypsat podporu většině tuzemských obnovitelných zdrojů i loni, také tehdy argumentoval chybějícím schválením EK. Nakonec tak učinil až po nařízení vlády v závěru roku. Vitásková již dříve upozornila, že vyplácení dotací bez notifikace považuje za nezákonné.

Šéfka ERÚ také kvůli sporům o podporu obnovitelných zdrojů odvolala v lednu letošního roku místopředsedu úřadu pro oblast regulace Jana Nehodu. Zatímco byla Vitásková na dlouhodobé dovolené v zahraničí, výplatu pro letošní rok podepsal. O záměru Nehody prý Vitásková nevěděla.

Vyplácení podpory kritizuje i prezident Miloš Zeman. Před časem uvedl, že je třeba udělat vše, aby dotace vyplácené do kapes solárních baronů byly co nejvíce omezeny.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme