Nárůst zločinů z nenávisti souvisí s Brexitem, potvrdila londýnská policie

29. září 2016

Londýnský policejní komisař Sir Bernard Hogan-Howe označil nárůst zločinů z nenávisti ve Spojeném království za hrozivý, píše britský deník The Guardian. Oficiální zpráva londýnské policie potvrzuje, že cílem násilí jsou především občané ze zemí střední a východní Evropy. Od oznámení výsledků referenda, které znamená odchod Spojeného království z Evropské unie, zaznamenaly londýnské bezpečnostní složky více než dva tisíce tři sta přestupků a trestných činů.

Guardian ve svém článku informuje, že výskyt národnostně a etnicky motivovaného násilí se významně zvýšil od úspěchu kampaně za opuštění evropského integračního projektu. Policejní šéf Hogan-Howe potvrdil, že se situace zhoršila a že je zřejmá minimálně částečná souvislost s referendem. Svůj článek britský list doprovodil fotografií pochodu zorganizovaného na památku Poláka Arkadiusze Jozwika. Toho na ulici napadla skupina převážně mladistvých lidí, protože ho slyšeli mluvit polsky. Po útoku byl převezen do nemocnice, kde zemřel na následky vážného zranění hlavy.

Metropolitní policejní komisař Hogan-Howe při veřejném slyšení na londýnské radnici uvedl, že počet trestných činů z nenávisti prudce vzrostl v červnu a červenci tohoto roku. Tedy bezprostředně po hlasování o brexitu. Policie hlavního města Spojeného království v současnosti zaznamenává pokles těchto činů. Ale jejich počet se stále nevrátil na úroveň před referendem, uvádí Guardian.


Policejní statistiky dokazují, že k nárůstů zločinů z nenávisti dochází v celé Velké Británii. V porovnání s předchozím rokem došlo v posledním červencovém týdnu v Anglii, Walesu a Severním Irsku k nárůstu nenávistí motivovaných incidentů a trestných činů o čtyřicet devět procent, konkrétně šlo o tisíc osm set šedesát tři případů.

Konkrétní výsledky monitorovací zprávy o zločinech z nenávisti tak, jak byly na veřejném slyšení představeny, vypadají následovně:. V srpnu letošního roku se výskyt zločinů z nenávisti zvýšil o šestnáct procent ve srovnání se situací ve stejném měsíci minulého roku. Ze zprávy také vyplývá, že za třicet osm dnů následujících po britském referendu došlo v Londýně k více než dvěma tisícům třem stům incidentů z nenávisti. Pro srovnání, v období třiceti osmi dnů před referendem, došlo k čtrnáctistům podobných událostí.

Počet policejních specialistů na zločin z nenávisti se zvýší

Sir Hogan-Howe vyjádřil nad výsledky zprávy značné znepokojení: „Viděli jsme hrozivý nárůst těchto činů po brexitu.“ Následně prohlásil, že je možné nalézt příčinnou souvislost mezi referendem a množstvím incidentů. A poukázal na skutečnost, že mnohé z obětí byli právě Východoevropané. A dále dodal: „Nemůžeme ovšem říct, že za všechny alarmující výsledky obsažené v naší zprávě může jenom brexit.“

Příznivci brexitu

„Je ale zřejmé, že po něm se situace zhoršila. Část ze zločinů z nenávisti s referendem souvisí proto, co bylo řečeno v kampani před hlasováním, i po něm. Z našich zjištění je také možné vyčíst, že občané nových členských zemí unie se stali častými cíli napadání a násilí. Takže souvislost považujeme minimálně z části za prokázanou. Nyní se naštěstí situace začíná zlepšovat. Počty etnicky motivovaných činů klesají. Ale nemohu s čistým svědomím prohlásit, že se situace plně vrátila k normálu,“ cituje deník Guardian Hogna-Howea.

Šéf londýnské policie v této souvislosti slíbil, že zvýší počet policistů, kteří se problematice věnují. Zároveň požádal o posílení svého sboru o policejní specialisty trénované přímo v problematice zločinů z nenávisti. Pro své požadavky použil následující argument: „Absolutní počet se může zdát nízký, ale máme za to, že v tomto případě se může jednat o částečné podhodnocení situace. Myslíme si, že tyto trestné činy nám oběti často neoznamují. Bohužel nám prostě lidé neříkají o obtěžování a zneužívání, o kterém víme, že k němu dochází.“

Jednání se konalo pod záštitou náměstkyně primátora pro oblasti bezpečnosti a policejní spolupráce Sophie Lindenové, píše Guardian a cituje její vyjádření k Hogan-Howeově analýze. „Zprávy o zločinech z nenávisti v britském hlavním městě dostáváme každý den. Je krajně znepokojivé, že zatím nic nenasvědčuje poklesu těchto činů. Že se nevracejí zpátky na úroveň z doby před referendem.“ Problémy se ale netýkají jen hlavního města, pokračuje britský deník.

Hlavními terči útočníků jsou Poláci

Guardian při zkoumání problematiky zjistil, že velvyslanectví evropských zemí ve Spojeném království oznámilo od konání referenda desítky případů. Jedná se o podezření ze spáchání trestných činů z nenávisti nebo o napadání jejich občanů.

Guardian na závěr zdůrazňuje, že naprostá většina incidentů se týká občanů střední a východní Evropy. Především ale podle statistik směřují napadení proti Polákům. Ti se stali obětí vícekrát, než občané všech ostatních zemí z bývalého komunistického bloku dohromady, uvádí deník Guardian.

V této souvislosti se britský deník The Sun vrací k tragické události, při které nedávno zemřel v Londýně český občan. Z jeho vraždy byl obviněn devěta-dvacetiletý muž, který je ve vazbě, připomíná deník. Soudní stání se má odehrát dvacátého března příštího roku. Podle současných informací zatím vražda není vyšetřována jako zločin z nenávisti. Obviněný Raymond Sculleybyl zatčen minulý pátek spolu se dvěma mladíky ve věku 19 a 16 let. Jeho dva mladší komplici byli později propuštěni na kauci.

autor: thk
Spustit audio