Šéf světové atletiky Coe slaví šedesátiny. Proslul bitvami s Ovettem, teď bojuje proti ruskému dopingu

Běžecká hvězda 80. let a nyní šéf světové atletiky Sebastian Coe slaví šedesáté narozeniny. Brit, který je pro mnohé v současnosti tím, kdo nepustil ruské atlety na olympijské hry do Ria, ale proslul hlavně na dráze, kde vytvořil osm světových rekordů. Legendární jsou hlavně jeho souboje s velkým rivalem a krajanem Stevem Ovettem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident IAAF Sebastian Coe na tiskové konferenci ve Vídni

Prezident IAAF Sebastian Coe na tiskové konferenci ve Vídni | Zdroj: Reuters

Sebastian Coe byl hvězdou hlavně na trati 800 metrů, na které je dodnes třetím nejrychlejším běžcem historie za keňskými rodáky Rudishou a Kipketerem. Ze dvou olympijských titulů se ale radoval na patnáctistovce.

Poprvé na hrách v Moskvě v roce 1980, kde se sice Velká Británie připojila k bojkotu Spojených států, ale nechala sportovce svobodně se rozhodnout, a tak Coe a Steve Ovett svedli v Rusku památné souboje na středních tratích.

„Myslím, že náš vztah je jiný, než jak ho lidé znají z médií. Tam je všechno černobílé. Seb je ten hodný hoch a já ten zlý, ale není to tak jednoduché, jak to novináři prezentují,“ reagoval během moskevské olympiády Ovett.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedle dopingového skandálu ruských atletů musel šéf IAAF Sebastian Coe čelit i podezření z korupce

Pro svůj neuhlazený styl a vystupování byl označován jako absolutní protiklad prototypu gentlemana, jakým byl jeho velký rival Coe. Ten se tak po konci své kariéry pustil do sportovní diplomacie a loni v srpnu byl zvolen do čela světové atletiky.

Jako předseda IAAF ale hned musel řešit obří dopingový skandál Ruska a navíc čelil podezření, že pomohl městu Eugene, spjatému s oděvním gigantem, k pořadatelství světového šampionátu v roce 2021.

„Zaprvé odstupuji jako ambasador Nike, kterým jsem byl 38 let. Humbuk, co se kolem toho strhnul, není dobrý ani pro IAAF, ani pro Nike. A upřímně mě to rozptyluje od osmnáctihodinové práce denně, kterou věnuji tomu, aby se loď nepotopila,“ povídal Coe už v době, kdy ruští atleti pykali zákazem mezinárodních startů za státem řízený doping.

Přestože byl několikrát během svého funkčního období nařčen z korupce, důvěru sportovní veřejnosti neztrácí. „Nevěřím tomu, že chtěl Sebastian nějak negativně ovlivnit, co se kolem atletiky děje. Věřím, že v čele IAAF je na správném místě a že může pomoci změnám k lepšímu,“ doplnila k šedesátiletému oslavenci světová rekordmanka v maratonu Britka Paula Radcliffová.

Jakub Marek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme