Filla, Štyrský, Toyen, Čapek, Zrzavý… Velikáni české výtvarné moderny V novém světě

29. září 2016

Více než 60 autorů, kteří budou zastoupeni více než 250 díly představí výstava v ostravském Domě umění. Jde o závěrečný díl cyklu představujícího českou modernu. Tentokrát se kurátorský tým historika umění Karla Srpa zaměřuje na období 1917 až 1927.

Začalo to výstavou Sváry zření / Fazety modernity (2008), jež byla věnovaná přelomu19. a 20. století a nastupující české moderně. Na ni navázala Černá slunce / Odvrácená strana modernity (2012), která představila rozkvět avantgardy až do konce 2. světové války. Nejnovější expozice V novém světě/ Podmínky modernity je na časové ose zacílena přibližně do středu mezi obě předchozí výstavy, do méně zmapovaného desetiletí, ve kterém se ale podle ředitele galerie Jiřího Jůzy událo velmi mnoho: „Kromě samozřejmě té zakladatelské události, kterou byl vznik Československa, i v rámci výtvarného umění vznikají nové skupiny jako například Tvrdošíjní. Stane se mnoho událostí, proto je to období tak zajímavé, ačkoliv na první pohled se zdá být velice krátké. A také, zevrubným způsobem ho doposud nikdo nezpracoval.“

Napravit to má právě zahájená výstava, na které ostravská Galerie výtvarných umění spolupracovala s pražskou Národní galerií. Časem ji doplní i obsáhlý katalog.

03714144.jpeg

Expozice je rozdělená do 9 oddílů. Zatímco v hlavním sálu přivítá návštěvníky kolekce Čapkových námořníků nebo práce Emila Filly a Václava Špály, o patro výš se ke slovu dostává nastupující česká avantgarda a její nejslavnější jména: Toyen, Jindřich Štyrský, František Foltýn nebo Josef Šíma. „Podařilo se shromáždit díla, která se jistým způsobem dotýkají vzniku republiky a zejména atmosféry po konci první světové války, což mělo velký vliv na vizuální projev tehdejších umělců,“ doplňuje Jiří Jůza. Vedle velikánů české výtvarné scény jako byl Zrzavý, Procházka, Kubín nebo Štyrský, představuje výstava V novém světě také osobnosti, které stály mimo hlavní pozornost, autory sociální malby i díla regionálních umělců, jejichž tvorbu také bezprostředně ovlivnilo bouřlivé období mezi lety 1917 a 1927.

autoři: Milena M. Marešová , Kateřina Daňková
Spustit audio