Váňa Velkou pardubickou nepojede, žokejskou kariéru ale nekončí

Žokej Josef Váňa starší letos na startu Velké pardubické nebude. Původně se chtěl třiašedesátiletý matador do slavného závodu po roční odmlce vrátit, ale stejně jako loni druhou říjnovou neděli na startu nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

123. Velká pardubická, žokej Josef Váňa

123. Velká pardubická, žokej Josef Váňa | Foto: Filip Jandourek

Ve 126. Velké pardubické, která se jede příští neděli, bude Josef Váňa chybět. Kůň, se kterým se chystal na nejslavnější překážkový dostih kontinentální Evropy, Rabbit Hawk Wink, nemá podle rekordmana Velké pardubické dostatečné zkušenosti.

„Při poslední kvalifikaci udělal dost nesmyslnou chybu. A předesílal jsem, že když zajedeme dobrý výsledek, Velkou pardubickou pojedu, nebo ho necháme na příští rok. Jsem rád, že pan majitel s ním nemá žádný problém,“ říká Josef Váňa.

„Vždycky jsem skákal taxis s koněm, o kterém jsem věděl, že ho bez problémů překoná. U tohohle koně jsem ten dojem zatím nenabyl,“ vysvětluje.

O konci kariéry ale 63letý žokej nemluví. Čím je starší, tím víc se zdá, že si závody víc užívá. A tak ani nejsou jeho dnešní slova o účasti ve Velké pardubické v roce 2017 moc velkým překvapením.

„Pokud to dovolí zdraví, pojedu určitě. Jsem rád, že mám nějakou motivaci. Drží mě to, abych na sobě makal. Nechce se mi rychle zestárnout,“ říká žokej, který jel Velkou pardubickou osmadvacetrkát a osmkrát v sedle vyhrál.

I letos ale bude mít v největším českém dostihu své svěřence a o tom, že umí koně připravit, nás přesvědčil už několikrát - naposledy při nedávném největším italském dostihu Gran Premio, který vyhrál jím trénovaný Mazhilis s Janem Kratochvílem.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme