Izrael se loučí s bývalým prezidentem Šimonem Peresem. Podle Obamy byl ztělesněním historie židovského národa

Na Herzlově vrchu v Jeruzalémě začal státní pohřeb zesnulého bývalého prezidenta Šimona Perese za účasti 70 delegací z celého světa. Pohřeb začal smutečními proslovy, které pronesou politici i nejbližší příbuzní. Prezident Obama připomněl Perese jako ztělesnění historie židovského národa minulého století. Premiér Netanjahu ocenil Peresovu lásku k Izraeli. Šimon Peres byl poslední z generace zakladatelů Izraele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb Šimona Perese

Pohřeb Šimona Perese | Zdroj: Reuters

Na státním pohřbu se očekává 3000 hostů, mezi nimi na 70 politiků z celého světa. Na pohřbu už promluvil i americký prezident Barack Obama. Připomněl Perese jako ztělesnění historie židovského národa minulého století. Premiér Netanjahu ocenil Peresovu lásku k Izraeli. Obama do izraele dorazil krátce před obřadem i s ministrem zahraničí Johnem Kerrym. Hned po pohřbu odlétá zpět do USA. ČR na pohřbu zastupuje premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Pohřeb se koná za mimořádných bezpečnostních opatření, na žádost kontrašpionážní služby Šin Bet policie preventivně zadržela několik židovských a palestinských extremistů, mnoho silnic a ulic v Jeruzalémě je uzavřeno.

S bývalým izraelským prezidentem Šimonem Peresem se lidé můžou symbolicky rozloučit i v Česku. A to podpisem kondolenční knihy v budově ambasády v Praze. Knihu můžou lidé podepsat od páteční 12. do 14. hodiny v ulici Badeniho v Praze 7. Úřad upozorňuje na bezpečnostní opatření, která se dotknou všech návštěvníků.

Podle izraelských sdělovacích prostředků jsou opatření srovnatelná jenom s pohřbem zavražděného premiéra Jicchaka Rabina v roce 1995. Peres bude pohřben stejně jako Rabin a další politici v sekci hřbitova vyčleněné pro izraelské vůdce.

Průvod smutečních hostů ráno doprovodil z budovy parlamentu rakev s tělem Šimona Perese, pohřben bude na státním hřbitově na Herzlově vrchu. Rakev doprovodili k bráně před parlamentem nejbližší příbuzní. Ve čtvrtek byly ostatky po celý den vystaveny na nádvoří před Knesetem a Peresovi se tam přišlo poklonit na 50 000 lidí.

Mezi hosty je i palestinský vůdce Mahmúd Abbás, kterého radikální organizace Hamas ale žádala, aby účast odvolal. Abbás nebyl na oficiální návštěvě Jeruzaléma od roku 2010. Podle palestinských zdrojů chce Abbás svou účastí na Peresově pohřbu dát najevo, že Palestinci stojí o mír a že si váží lidí, jako byl Peres.

Držitel Nobelovy ceny míru Šimon Peres zemřel. Bývalému izraelskému prezidentovi bylo 93 let

Číst článek

Od vzniku izraelského státu v roce 1948 byl Šimon Peres skoro u každého velkého okamžiku dějin země. Byl prezidentem, dvakrát premiérem a sedmkrát ministrem.

V roce 1993 pomohl s Palestinci dojednat mírové dohody z Osla. O rok později za to dostal Nobelovu cenu míru spolu s tehdejším premiérem Jicchakem Rabinem a palestinským vůdcem Jásirem Arafatem.

Když se Šimon Peres s prezidentskou funkcí loučil, prohlásil, že by si přál, aby se Izrael stal zemí, která se chová rovně ke všem svým obyvatelům, židům i muslimům.

ČTK, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme