Jakuninovo fórum? 'Jde hlavně o prosazování ruských zájmů a utužování Zemanových konexí'

Na řeckém ostrově Rhodos začal v pátek dvoudenní výroční mezinárodní fórum Dialog civilizace. Pořádá ho stejnojmenný institut, který založil blízký spolupracovník ruského prezidenta - oligarcha Vladimir Jakunin. Muž, jehož Spojené státy zařadily na sankční seznam - i v souvislosti s ruskou anexí Krymu. Jedním z hlavních hostů - a řečníků - na rhodské konferenci bude opět, po dvou letech, český prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká hlava státu vystoupila s projevem hned v pátek dopoledne. Na fórum se vydal i bývalý prezident Václav Klaus. Co může fórum přinést a jestli může mít dopad na českou diplomacii, odpovídá výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů Jan Kovář.

Měli by bývalý a současný prezident na Rhodos jet?

U Václava Klause je to striktně jeho osobní záležitost. U prezidenta Zemana, myslím, že neexistuje nic, co by mu zakazovalo jezdit, a už samotná účast na takové akci vypovídá něco o jeho politickém postoji, případně směřování, a o tom ať už si pak lidé udělají obrázek sami. Nelze to považovat za nic, co by se určitě stát nemohlo.

Přijede i Viktor Orbán nebo i bývalý generální ředitel Světového měnového fondu Dominigue Strauss-Khan. jakou má toto fórum pověst, prestiž nebo kredibilitu v mezinárodním měřítku?

Myslím, že příliš velkou nemá. Nenajdeme tam příliš významných státníků nebo akademiků. V celém tom fóru jde o prosazování ruských zahraničně politických zájmů, případně o ovlivňování veřejného mínění jak v Evropě, tak utužování veřejného mínění v Rusku.

Téma letošního fóra zní 'Chaos z multiplicity, naléhavá výzva k dialogu'. Jak tomuto sloganu rozumíte? K čemu může ta konference dojít?

Slogan je zajímavý sám o sobě. Osobně mu příliš nerozumím. Multiciplita či multipolarita, jak asi mysleli… Chaos tady možná je, možná není. Otázka je, nakolik akce, která nemá vysoký profil, může nějakému napravení tohoto stavu pomoci a jestli opravdu vede k nějakému dialogu civilizací.

Může cesta Miloše Zemana způsobit nějaký problém české diplomacii a ministerstvu zahraničí?

Výrazný dopad na českou zahraniční politiku to, myslím, mít nemůže. Jde tam spíš o prosazování ruských zahraničně politických zájmů a pro prezidenta Zemana také o utužení konexí. Přece jen Rusku by vyhovovalo mít v Česku prezidenta s orientací na Východ i na dalších pět let po roce 2018.

Linda Nguyenová, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme