V Česku je nejhlubší zatopená jeskyně na světě. 404 metrů, a to se robot nedostal na dno

Speleopotápěči ze skupiny Hranický kras pomocí sondy zjistili, že propast u Hranic na Přerovsku je nejhlubší zatopenou jeskyní na světě. A to nebyli až na dně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speleopotápěči v Hranické propasti

Speleopotápěči v Hranické propasti | Foto: Lenka Kratochvílová | Zdroj: Český rozhlas

Miniponorka se dostala do hloubky 404 metrů. To je o 12 metrů víc než dosavadní rekord italské jeskyně Pozzo Del Merro. Nový objev už potvrdil i americký časopis National Geographic.

Měření hloubky nebylo podle speleopotápěče Davida Čáního příliš náročné. „V podstatě náročné měření bylo hlavně pro operátora té miniponorky. Není to jednoduchý prostor,“ řekl Čání.

Podle něj se ale rekord bude brzy opět přepisovat. „Nejen to, že miniponorka naměřila tu rekordní hloubku, ale v podstatě zjistila, že ta jeskyně pokračuje dál,“ vysvětluje speleopotápěč. Propast je tedy pravděpodobně ještě hlubší.

Trasu sondě připravil polský potápěč Krysztof Starnawski, který se s ní i část cesty potopil. Poté už sestupovala sama. „Podařilo se to. Miniponorka dosáhla hloubky 404 metrů, kdy již končil vodicí kabel. Po cestě pořizovala videozáznam. Podle záběrů sestupovala zřejmě po svahu, prostor před robotem se zdál stále otevřený, nevypadalo, že by tam již bylo dno," řekl Miroslav Lukáš z České speleologické společnosti Hranický kras.

Speleologové zkoumají hloubku propasti už řadu let. V říjnu 2012 se Starnawski potopil do hloubky 225 metrů a jeskyni zmapoval do hloubky 373 metrů. Před dvěma lety objevil tunel, kterým protáhnul sondu do hloubky 384 metrů, tedy těsně pod hloubku italské jeskyně. Loni se Starnawski potopil do rekordní hloubky 265 metrů.

Starnawski řekl, že si přijde jako Kolumbus 21. století. Ponory v Hranické jeskyni jsou podle něj výzvou, protože voda je velmi zkalená a chladná. Její minerály navíc ničí výstroj a dráždí pokožku. Do jeskyně se potápěči vrátí v sobotu.

Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme