Rakouští a čeští záchranáři mažou hranice. Pomohou si s ošetřováním pacientů

Jihomoravští a dolnorakouští záchranáři mohou jezdit za zraněnými bez ohledu na hranice. Zástupci obou regionů v pátek podepsali smlouvu s přesnými podmínkami spolupráce. Nová pravidla ale začínají platit také pro jihočeské a hornorakouské záchranáře. Na pomoc v příhraničí tak může přijet sanitka, která je k pacientovi nejblíže. Nezáleží na tom, ze kterého státu záchranáři jsou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové výjezdové místo Zdravotnické záchranné služby ve Lhenicích

Nové výjezdové místo Zdravotnické záchranné služby ve Lhenicích | Foto: ZZS Jihočeského kraje

„Je to kvůli tomu, aby u pacienta byla nejbližší posádka a on dostal tu nejlepší péči, kterou dostat může,“ vysvětlil ředitel jihomoravských záchranářů Milan Klusák.

„Týká se to konkrétně celé hranice, kterou má Jihomoravský kraj společnou se zemí Dolní Rakousko. Hranice měří zhruba 20 kilometrů na každé straně,“ upřesnil Klusák.

Záchranáři v nutných případech spolupracují už teď. Naplno ale koordinace začne fungovat poté, co potřebné dokumenty podepíše prezident Miloš Zeman.

Podobnou smlouvu podepsali v úterý také zástupci jihočeského a hornorakouského regionu. Jihočeští záchranáři tak mohou nově zasahovat v Rakousku a neporuší tím žádné zákony.

„Dosud jsme nesměli na rakouském území provádět léčebné úkony, neměli jsme tam legislativní oporu pro použití léčivých přípravků, modrých majáků a tak dále. To v současné době padá. Navíc už není problém dovézt například rakouského pacienta do Budějovic, pokud je to nejbližší možné traumacentrum,“ popsal ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Podle odhadů nastane ročně do padesátky případů, kdy jihočeská záchranka pro pacienta vyjede za hranice. Pro pacienta nepůjde o žádnou finanční zátěž. České záchranáře si lidé zavolají na čísle 155, rakouské na čísle 144.

Mária Pfeiferová, Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme