Článek Hitler – gentleman se našel. Otisklo ho Rudé právo a nenapsal ho Peroutka

Článek s názvem Hitler – gentleman skutečně vyšel. Nebylo to v Peroutkově Přítomnosti, ale v Rudém právu. Článek Hitlera neoceňoval. S informací přišel deník Právo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ferdinand Peroutka

Ferdinand Peroutka | Foto: Archiv RFE

Zmíněný článek nevzýval Hitlera jako gentlemana, naopak odsuzoval útok pravicového agrárního deníku Venkov proti národním socialistům, k nimž měl Peroutka blízko.

Kauzu s článkem 'vlevo dole' spustil prezident Zeman loni na fóru k holokaustu, když mluvil o selhání intelektuálů v krizové situaci. „Jeden z největších českých novinářů, Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman',“ řekl. Od té doby se článek hledal. Hrad dokonce vypsal odměnu 100 tisíc korun pro nálezce.

Hrad se musí omluvit vnučce novináře Peroutky za Zemanův výrok o Hitlerově gentlemanství

Číst článek

Text objevil přední český historik docent Jan Galandauer. „Na text jsem náhodou narazil už před mnoha měsíci v Národním archívu, když jsem bádal v pozůstalosti československého legionáře pana Vodičky. A jak jsem prověřoval zdroje, dostalo se mi do rukou Rudé právo z 24. února 1937. Nafotil jsem si text, jen pro zajímavost. Jenže s technikou moc neumím a snímek si kamsi založil,“ řekl pro Právo.

Galandauer také přiznal, že celou kauzu vnímal spíš okrajově. Zaujala ho ale představa slíbené odměny. „Řekl jsem si: ha, konečně mi k něčemu vysedávání v archívech bude. Sto tisíc! Osud mě odměnil. Pak mi ale došlo, že článek Hitler – gentleman nenapsal Peroutka, uklidnil jsem se a přestal vše řešit.“

"Nález je zajímavou indicií pro mé další pátrání. Právě politiku agrárníků za druhé republiky a v počátcích protektorátu Ferdinand Peroutka podporoval," sdělil ČTK Ovčáček. Na dotaz, zda si tedy nemyslí, že by mohlo jít o článek, na který Zeman odkazoval, dodal: "Přesně tak." Následně pak na twitteru uvedl, že čeští novináři nerozumí historii.

Prezident se za výrok musí omluvit

Jelikož se text, který by spojoval Peroutku s vyjádřením o Hitlerovi jako gentlemanovi, nemohl najít, musí se prezidentská kancelář za část výroky prezidenta omluvit. Pravomocně tak na začátku září rozhodl pražský Městský soud.

Žalobu na Českou republiku podala Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Má dostat dopis, ve kterém se Kancelář prezidenta republiky omluví za tvrzení, že Ferdinand Peroutka napsal článek s názvem Hitler je gentleman. Omluva se má objevit také na hradním webu.

Kancelář se naopak nemusí omlouvat za to, že prezident Zeman označil Peroutku za autora článku Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky. Dál se také nemusí omlouvat za hodnoticí postoj, který se týká slov o Peroutkově obdivu nebo fascinaci nacismem. Podle soudce Tomáše Novosada je to hodnotící výrok.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme