Ústecký kandidát na senátora řídil opilý, naměřili mu 1,6 promile. Čeká ho soud

Nezávislý kandidát na senátora za volební obvod Ústí nad Labem a starosta obce Malečov Petr Kůstka řídil opilý. Případ, za který jde k soudu za ohrožení pod vlivem návykové látky, se stal v srpnu, kdy politik nadýchal skoro 1,6 promile. S informací přišel sobotní Ústecký deník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem | Foto: Martin Dušek

Podle listu zastavila politika policie 7. srpna policie v centru krajského města. Nadýchal 1,59 promile, obdobné hodnoty ukázaly další dvě měření v rozmezí půl hodiny. Politik jízdu pod vlivem přiznal.

„Lituji toho. Bylo to poprvé a naposled. Stavím se k tomu jako chlap, veškerou zodpovědnost se všemi následky za svůj čin přijímám. Byla to krizová situace,“ řekl Deníku Kůstka. Ten je jedním z deseti kandidátů na senátora za Ústecko. Jako jediný nekandiduje s podporou politické strany nebo hnutí, ale kandidátku registroval na základě podpisů lidí.

Mluvčí ústeckého okresního soudu Irena Jeřábková řekla, že soud Kůstku nejprve potrestal trestním příkazem pokutou 30.000 korun a zákazem řízení na 18 měsíců. Proti tomu ale podal starosta odpor. Hlavní líčení po odporu proti trestnímu příkazu je nařízeno na 12. října 2016.

Kůstka není jediný

S porušením zákona za volantem se potýkali i další kandidáti na senátora za Ústecko. Náměstek primátorky Jiří Madar řídil před lety opilý. Jeho poslední přestupek z roku 2005 úředníci ústeckého magistrátu zastavili a kandidát Ústeckého fóra občanů vyvázl bez trestu. Sami pak skončili za zneužití pravomoci před soudem, který je nakonec osvobodil. Podle soudu sice nepostupovali správně a poskytli politikovi výhodu, ale nepodařilo se prokázat úmysl.

Z maření výkonu úředního rozhodnutí byl letos obžalován kandidát zelených a pirátů Martin Hausenblas (PRO!Ústí), kterého loni přistihla policie za volantem, i když měl kvůli vysokému počtu bodů zákaz řízení. Hausenblas dostal pokutu 2000 korun v přestupkovém řízení a soud jeho stíhání zastavil. Politik tvrdí, že zákaz řízení porušil kvůli tomu, že jel vyřídit vízum, aby mohl odletět na setkání s dalajlámou, a ujel mu vlak.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme