OBRAZEM: Spanilé jízdy, pochod i nejlepší hláška. Na cimrmanovských oslavách nechyběly ani dobové kostýmy

Už ráno startovaly desítky cyklistů Spanilých jízd cyklostezkou Járy Cimrmana. Ti nejzdatnější začali z Návarova. O půl hodiny později se k nim pak připojili další ve Zlaté Olešnici a za hodinu zase z Velkých Hamrů. Tam se také otevřely dvě nové expozice tamního Minimuzea Na Maltě a Zdeněk Svěrák si převzal dar ke svým letošním narozeninám. Program pak byl také v Tanvaldu. Před druhou hodinou se účastníci přesunuli do Příchovic, kde probíhá až do večera hlavní program oslav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy půlstoletí Járy Cimrmana v Tanvaldě

Oslavy půlstoletí Járy Cimrmana v Tanvaldě | Foto: Tomáš Novák

Účastníky spanilých jízd bylo celkem jednoduché rozpoznat podle dobového oblečení. Řada z nich svůj kostým z přelomu 19. a 20. století doplnila i o lepší časy pamatující bicykl.

Oslavy půlstoletí Járy Cimrmana v Tanvaldě | Foto: Tomáš Novák

Oslavy 50 let českého génia na Tanvaldsku zakončila hra Cimrman v říši hudby

Číst článek

V Návarově u pensionu Rusalka odhalili Zdeněk Svěrák a Jiří Plešingr pamětní desku Járy Cimrmana. Šlo o odlitek kravince, do kterého český génius podle legendy šlápnul. „Ten kravinec zkameněl, takže už nepodlehne zkáze,“ komentoval památník Svěrák.

Oslavy půlstoletí Járy Cimrmana v Návarově | Foto: Tomáš Novák

O půl hodiny později otevřel Zdeněk Svěrák ve Velkých Hamrech přírodní kuželník a převzal od majitelů tamního Minimusea Na Mlatě dárek ke svým letošním 80. narozeninám.

Oslavy půlstoletí Járy Cimrmana ve Velkých Hamrech | Foto: Tomáš Novák

Cimrman také pomáhá. Na kontě sbírky je už přes čtvrt milionu korun

Číst článek

Všechny tři trasy spanilé jízdy se před polednem sešly ve Svárově. Zhruba v tu chvíli vyrazil od kostela sv. Františka z Assisi v Tanvaldu pochod k Majáku Járy Cimrmana do Příchovic. Pěší účastníci oslav i cyklisté se následně setkali v areálu U Čápa, kde ve dvě hodiny odpoledne začal hlavní kulturní program.

50 let Járy Cimrmana | Foto: Martin Svozílek

Oslavy půlstoletí Járy Cimrmana v Tanvaldě | Foto: Tomáš Novák

Na louce U Čápa nejdříve herci ze souboru Divadla Járy Cimrmana předvedli hru Tma jak v pytli. Následovalo předání originální plakety z géniova údajného rodiště a vyhlášení nejlepší hlášky z her Divadla Járy Cimrmana, kterou se stal "Debil - blbeček" ze hry Vyšetřování ztráty třídní knihy. Kompletní výsledky ankety zde.

50 let Jary Cimrmana | Foto: Martin Svozílek

Kristina Roháčková, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme