Ostrovským seniorům přibydou lůžka i prostor pro venkovní aktivity na nové zahradě

1. říjen 2016

Další etapu přestavby Domova pokojného stáří zahájilo město Ostrov. V objektu C vyroste nové patro, dojde k přestavbě a přibude zde 18 lůžek pro seniory. Stavba za téměř 20 milionů korun je financována z rozpočtu města a měla by být dokončena do 31. července 2017.

Při rozšíření kapacity se myslelo především na navýšení počtu míst pro osoby, které se o sebe už samy nedokážou postarat. Ve druhé etapě rozšíření přibude celkem 18 lůžek v jedno a dvoulůžkových pokojích včetně odpovídajícího hygienického zázemí.

„Dále také vznikne vnější vertikální plošina a suterénní zázemí pro personál. Počítáme také s novou prádelnou, sušárnou a šatnou pro zaměstnance. Zútulněna a upravena bude i zahrada,“ říká starosta Pavel Čekan.

Celý projekt zahrnuje také stavební úpravy stávajícího nepoužívaného objektu, nástavbu dalšího patra, přístavbu zimní zahrady a schodiště, stavební úpravy suterénní části budovy, úpravy rozvodů a přípojek inženýrských sítí a sadové úpravy zahrady včetně chodníků pro pěší. Areál bude kompletně oplocen.

Druhá etapa stavby navazuje na již realizovanou rekonstrukci budov A a B, pavilony budou v jejím závěru kompletně propojeny a vytvoří tak jeden celek. V nástavbě budovy C vznikne také společenská místnost. Celý objekt i přístup do něj bude řešen bezbariérově.

Domov pokojného stáří v Ostrově provozuje Farní charita, v současné době zaměstnává přibližně 24 pracovníků, kteří pečují o 25 klientek. Jejich počet by mohl v příštím roce, po otevření budovy C, narůst až o dalších 13 zaměstnanců.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio