Bývalý ředitel strážníků Přikryl nenastoupil do vězení. Je v nemocnici?

Bývalý ředitel brněnských strážníků Jaroslav Přikryl v pátek nenastoupil k výkonu trestu v brněnském vězení. Do věznice nepřišel ani do půlnoci, kdy mu vypršel termín. Přikryl si má odpykat 1,5 roku vězení za to, že zahlazoval pokuty za dopravní přestupky známým a manipuloval s osobními daty lidí v evidenci městské policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Přikryl, bývalý šéf brněnské městské policie

Jaroslav Přikryl, bývalý šéf brněnské městské policie | Foto: Městská policie Brno

Česká televize na svém webu uvedla, že Přikryl je hospitalizován ve Fakultní nemocnici Brno, která to ale nepotvrdila. Podle Krejčířové věznice nemá zprávy o tom, kde Přikryl je. Tím, že se k výkonu trestu nedostavil, se vystavuje nebezpečí trestního stíhání pro maření výkonu úředního rozhodnutí a hrozí mu nový trest v řádu měsíců.

"Platí praxe, že by právníci nemocného měli poslat soudu lékařské zprávy. Soud je pak pošle nám a naši lékaři vyhodnotí, zda jsme schopni se o něj postarat," uvedla mluvčí bohunické věznice Dana Krejčířová. Dodala, že do sobotních 18:00 hodin žádné zprávy od právníků o Přikrylově stavu věznice nemá.

Nejvyšší soud zamítl dovolání exšéfa brněnských strážníků Přikryla

Číst článek

Jak ve čtvrtek uvedla mluvčí brněnského městského soudu Petra Hovorková, Přikryl soudu doručil další žádost o odklad nástupu. Přišla ale pozdě, soudkyně celý den soudila, a Přikryl je tak podle Hovorkové povinen nastoupit do výkonu trestu. Případný nevyhovující Přikrylův zdravotní stav by tak měla hodnotit až věznice.

Brněnský městský soud odložil Přikrylovi kvůli zdravotním potížím nástup výkonu trestu na půl roku v polovině března. Soud mu přitom jeden půlroční odklad přiznal už loni.

Bývalý ředitel strážníků byl potrestán za to, že 20 známým zahladil dopravní přestupky tak, aby za ně neplatili pokuty. Vše se řešilo domluvou. Městský soud v Brně Přikryla poslal na 1,5 roku do vězení. Stejný soud později trest zvýšil o dva měsíce prostřednictvím souhrnného trestu.

Přikryl se podle verdiktu dopustil také neoprávněného nakládání s osobními daty lidí. Nechal si zjistit z evidence městské policie případy, na nichž chtěl ukázat to, že jeho postup při údajném zahlazování pokut byl obvyklý. Rozhodnutím Krajského soudu v Brně se trest nakonec znovu snížil na 1,5 roku vězení. Loni Přikryl neúspěšně podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Přikryl podal stížnost i k Ústavnímu soudu, kterým chce dosáhnout zrušení odsuzujícího verdiktu, soud zatím v jeho věci nerozhodl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme