Maďarské referendum o uprchlících je zmanipulované, tvrdí agentura Bloomberg

Maďarské referendum o uprchlických kvótách je od začátku zmanipulované, tvrdí agentura Bloomberg. Vláda se občanů ptá, jestli souhlasí s tím, aby Evropská unie mohla bez maďarského souhlasu do země posílat cizince. Klíčové referendum je naplánované na neděli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Zdroj: Reuters

Vládní strana Fidész premiéra Viktora Orbána nechala po Maďarsku vylepit billboardy, které spojují uprchlíky s teroristy, útoky na ženy nebo rostoucí kriminalitou.

„Ztrácíme naši identitu a evropské hodnoty jako žába, která se pomalu vaří v hrnci. Muslimů bude pomalu přibývat, až jednou Evropu vůbec nepoznáme. Dosavadní uprchlická krize byla jen zahřívací kolo. Ta pravá bitva teprve přijde,“ burcuje voliče Orbán. Ten tvrdí, že referendum potřebuje k zesílení tlaku na změnu evropské azylové politiky.

Opozice ale tvrdí, že popularita strany Fidész je závislá na uprchlické krizi. „Podpora strany Fidész roste, když se mluví o migraci, a naopak klesá, když se diskutuje o jiných problémech. Pro Fidész je tak důležité udržet téma migrace při životě. A není moc lepších způsobů, než o něm uspořádat referendum,“ řekl politolog z maďarského institutu Republikon Csaba Tóth.

Kvóty nefungují po celé Evropě

Opoziční socialisté své příznivce vyzývají, aby se referenda vůbec neúčastnili. Pokud by totiž účast v referendu nebyla alespoň padesátiprocentní, bude hlasování neplatné. V takovém případě by měl Orbán podle maďarské opozice ustoupit.

Přerozdělování uprchlíků podle kvót, o kterých budou Maďaři hlasovat, moc nefunguje. Ze 160 tisíc uprchlíků, kteří měli být rozděleni, se jich podařilo přesídlit jen pět tisíc. Slovenský premiér Robert Fico je dokonce nazval mrtvými. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker také připustil, že kvóty příliš nefungují. Podle něj ale neselhala Evropská unie, ale jen některé členské státy.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme