Den architektury se v Plzni zaměří na průmyslové stavby

2. říjen 2016

Dnešní Den architektury nabídne v Plzni například komentované vyjížďky na lodi po řece Radbuze, prohlídky staveb nebo doprovodný program. Letos se zaměří na industriální architekturu, její využití a proměny v současnosti. Každoroční festival pořádaný první říjnový víkend se v Plzni koná pošesté a jeho téma navazuje na podzimní cyklus přednášek Post Industrial pořádaný ve městě.

„Plzeň je přibližně od 19. století bohaté průmyslové město, je tady řada dochovaných staveb i areálů. Na Plzni je zajímavá právě ta transformace. To, čím novým se tyto areály dnes vyznačují, a co se v nich odehrává,“ řekl koordinátor akce Petr Klíma ze spolku Pěstuj prostor.

Nové využití, například alternativní kulturu, získala za poslední dobu řada průmyslových staveb. Jedním z nejvýznamnějších je přerod bývalé papírny a někdejšího depa dopravních podniků ve významné dějiště multikulturních akcí nejen v roce 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury. Velkou přeměnou prošlo i nádraží plzeňského jižního předměstí, kde funguje kulturní centrum Moving Station. Jiné menší nádraží slouží jako komunitní centrum Zastávka.

Nosnou zdí celé akce jsou organizované prohlídky průmyslových areálů

Na některé z transformovaných areálů se zaměří nedělní program Dne architektury. Zahájí ho dopoledne netradiční vyjížďky na dračích lodích po Radbuze. Její součástí budou komentáře o průmyslových areálech na obou březích. Vyjížďky začínají v 10 hodin a pokračují až do 12:15 v 45 minutových intervalech.


Podrobný program najdete na internetových stránkách projektu Pěstuj prostor.

Odpoledne jsou na programu prohlídky areálů DEPO2015, Papírny nebo části komplexu Plzeňského Prazdroje.

Pro děti je v Papírně připravený zábavný architektonický workshop, vystoupení tanečnice Markéty Vacovské a večer tematická filmová projekce krátkého filmu Zbůch 2015 o hornické krajině blízko Plzně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio