V Londýně odsloužili mši za zavražděného Čecha. Nešlo o rasový útok, tvrdí stále britské úřady

V katolickém kostele ve čtvrti Poplar na východě Londýna se v sobotu konala mše k uctění památky zavražděného Čecha. Britská premiérka Theresa Mayová odsoudila jakékoliv zločiny z nenávisti, i když se nejednalo o rasově motivovaný útok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo činu vyšetřují kriminalisté ve speciálním forenzním stanu

Místo činu vyšetřují kriminalisté ve speciálním forenzním stanu | Zdroj: Reuters

Zádušní mše se konala v kostele Panny Marie a svatého Josefa ve čtvrti Poplar, kde byl 31letý Zdeněk M. zavražděn. Zúčastnil se jí také český velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka.

Už ve čtvrtek se na místě činu sešli přátelé zavražděného a obyvatelé čtvrti. Zúčastnil se také starosta městské části Tower Hamlets, pod které Poplar spadá, John Biggs. „V tomto okamžiku neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že šlo o rasově motivovaný čin, zůstaneme ale na pozoru,“ řekl starosta.

Případ vraždy Čecha v Londýně. Proces s obviněným Raymondem Sculleym začne v polovině března

Číst článek

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v souvislosti s vraždou požádal ve čtvrtek britskou premiérku Mayovou o zásah proti nenávistným útokům na lidi z jiných zemí Evropské unie žijící v Británii. „Pro českou vládu je nepřípustné, aby byli Češi napadáni z důvodu svého původu a bylo s nimi zacházeno jako s občany druhé kategorie,“ řekl Sobotka premiérce.

Tragická hádka v restauraci

Britská premiérka vyjádřila upřímnou soustrast nad smrtí českého podnikatele a Sobotkovi řekla, že si přeje udržet se zeměmi Evropské unie silné vazby i po brexitu. „Řekla mu, že i když v tomto konkrétním případě zřejmě nešlo o zločin z nenávisti, britská vláda rozhodně odsuzuje zločiny z nenávisti, které nemají v britské společnosti místo,“ uvedl mluvčí Mayové.

Český podnikatel Zdeněk M. byl zavražděn v Londýně minulý týden. Podle vyšetřovatelů se v restauraci na ulici East India Dock nedaleko svého bydliště pohádal se skupinou mladíků, kteří si na něj počkali před restaurací a brutálně ho napadali.

Oběť zemřela na silné krvácení způsobené několika ranami do hlavy. Britská policie zadržela kvůli vraždě Brita Raymonda Sculleyho (29). Soud stanovil začátek procesu s ním na 20. března. Další dva mladíky ve věku 19 a 16 let, které policie zadržela společně s ním, později propustila na kauci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme