VIDEO: Archeologové objevili v Jilemnici základy kostela ze 14. století

2. říjen 2016

Jednalo se s velkou pravděpodobností o pohřebiště potomků Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic.

„Tady byla dřív školní zahrada a jako děti jsme tady kopali pořád. Přesto jsme nic nevykopali,“ usmívá se starousedlík z Jilemnice, který jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, co archeologové našli.

Pozůstatky gotického kostela objevili turnovští archeologové v areálu jilemnického zámeckého parku. Jedná se o kostel svaté Alžběty, kde bylo mimo jiné i pohřebiště zdejších šlechticů.

„Díváme se na závěr presbytáře,“ popisuje archeolog Jan Prostředník podstatu nálezu, „V tomto výkopu byla také objevena kostra, pravděpodobně ženy, a také kostra dítěte.“

„Konečně máme nezvratný důkaz, že Jilemnice už někdy na počátku 14, století existovala,“ vysvětluje důležitost nálezu ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec. „Důležité je také to, že tu byl mimo vší pochybnost pohřben Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, což byl vnuk Kryštofa popraveného na Staroměstském náměstí roku 1621.“

Historici budou hledat také dubové a cínové rakve pochovaných šlechticů, které by tam měly být. „Byly bohatě zdobené a popsané obsáhlými legendami, které by mohly dál objasnit historii této oblasti,“ doplňuje Jan Luštinec.

Pískovcové ostění je ožehnuté, takže archeologové jsou přesvědčeni, že stavba zanikla při požáru roku 1788.

Nalezené ostatky budou po prozkoumání pietně uloženy zpátky do země. Návštěvníci jilemnického zámku se brzy dočkají výstavy zaměřené na tyto unikátní nálezy.

Spustit audio