Brexit spustíme do konce března, pak bude Británie sebevědomá, řekla premiérka Mayová

Velká Británie aktivuje článek lisabonské smlouvy o vystoupení z EU do konce března příštího roku. Na konferenci v Birminghamu to řekla premiérka Theresa Mayová. Zároveň dodala, že britský parlament v budoucnosti rozhodne o tom, jakou unijní legislativu si Spojené království po brexitu zachová.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová (archivní foto)

Britská premiérka Theresa Mayová (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Britská vládnoucí Konzervativní strana pořádá v neděli v Birminghamu výroční konferenci. Mayová na ní ve svém projevu upřesnila své představy o dalším směřování země po odchodu z Unie.

„Když jsem těsně po referendu řekla, že bychom neměli aktivovat článek 50 do konce letošního roku, mělo to dobrý důvod. Takhle máme čas promyslet si vyjednávací strategii, nepřicházíme o čas pro vyjednávání, aniž bychom si ujasnili své cíle. Dali jsme tím také určitou jistotu obchodníkům a investorům,“ řekla ve svém projevu Mayová.

Premiérka chce také vyjednat co možná nejlepší dohodu s Evropskou unií. Budoucí smlouva by podle ní měla zajistit spolupráci v boji proti terorismu a zahrnovat by měla také volný obchod zboží a služeb. Podle Mayové nepůjde o žádný jednostranný odchod z Evropské unie. Spojené království odejde spořádaně a v souladu se všemi smluvními závazky, které vůči svým evropským partnerům má.

Ujistila také britské firmy, že i po brexitu budou moci obchodovat uvnitř jednotného evropského trhu. Stejně tak budou moci evropské firmy volně obchodovat ve Velké Británii, řekla Mayová.

Brexit by podle ní neměl znamenat uzavření ale naopak otevření země světu. Výsledkem má být „sebevědomá Británie, která se dívá za horizont Evropské unie“. O tom, že se něco podobného daří, svědčí obchodní přísliby zemí, jako jsou Jižní Korea, Čína, Kanada, Indie, Mexiko nebo Singapur.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme