Islanďané podezřívají z povodní a sesuvů půdy elfy

2. říjen 2016

„Malé islandské městečko Siglufjörður na severu země v létě postihly bouřky a následné sesuvy půdy v takové míře, až se to místním přestalo pozdávat,“ píše americký deník New York Times.

Nejprve se totiž zranil dělník opravující silnici, 29. srpna se rozbil buldozer a kameraman, který to přijel natáčet pro televizi, zapadl do bahnitého koryta.

„Nakonec se následky živelné pohromy v podobě 12 tisíc kubíků zeminy odstraňovaly deset dní a byla z toho celonárodní podívaná,“ píší New York Times.

Ne přes naše kameny!

To nejhorší však nastalo, když stavební dělníci z firmy Báss omylem odhrnuli zeminu ze sesuvu na skálu, která má v islandské mytologii zvláštní místo a dokonce i konkrétní jméno: Álfkonusteinn, Skála elfí dámy. Místní rázem věděli, proč se technika porouchala. Kdepak živly – na vině jsou elfové.

„Islandští elfové nejsou útlí tvorové se zašpičatělýma ušima,“ říká novinářka a folkloristka Alda Sigmundsdottir. Působí ušlechtile, majestátně, vypadají jako lidé a představují vlastně islandskou verzi učení o karmě. Nemají ale rádi stavební projekty a Islanďané už léta věří, že potíže na stavbách způsobují právě oni.

New York Times se obrátily na mluvčího Úřadu pro dopravní a pobřežní infrastrukturu Viktora Ingolfssona, který odpověděl zasláním čtyřstránkového elaborátu o postoji developerů k elfům.

Skalka v druhém největším islandském městě Kópavogur měla ustoupit stavbě silnice. Elfové ale byli proti a dělníkům se začalo ztrácet nářadí. Projekt byl proto upraven a skalka je dnes památkově chráněna

„Připustil, že pověry místních obyvatel čas od času komplikují situaci na stavbách, představa o elfí kletbě je však svého druhu kulturním dědictvím a je třeba ji chránit,“ píše list.

Kámen museli stavaři umýt

Podle Aldy Sigmundsdóttir jsou podobné pověsti projevem adaptace Islanďanů na mimořádně tvrdé životní podmínky ostrova pod severním polárním kruhem.

Události ze Siglufjörðuru podle ní odrážejí lidovou víru, že se skrytí elfové polekali těžké techniky a začali se mstít. Jinak prý ale elfové nejsou součástí každodenního života a dávají o sobě vědět jen ve výjimečných případech. „Jde o pozůstatek víry, že jejich obydlí jsou svatá a nedotknutelná,“ uvedla novinářka. Podle místního deníku Morgunbladid místní nakonec naléhali na stavbaře, aby kámen očistili. Ti omyli obří kus horniny proudem tryskající vody, a od té doby je snad pokoj.

Islandská mytologie je podle New York Timesů plná vyprávění o tom, co elfové a trollové dělají, když se jim nezamlouvají lidské činy. Příkladem může být skála v Kópavóguru, kde „elfové“ dokonce zabrzdili výstavbu čtyřikrát za sebou. „V jednom případě silniční správa upustila od plánu na proražení tunelu v severoislandském Skagafjörðuru, kde také došlo k nápadně vysokému počtu nehod a incidentů,“ končí New York Times.

autor: rma
Spustit audio