Aktivisté Greenpeace obsadili věž elektrárny Chvaletice, protestují proti prodloužení provozu

Chladicí věž elektrárny Chvaletice obsadilo v pondělí ráno 11 aktivistů ekologické organizace Greenpeace. Protestují tak proti plánovanému prodloužení provozu elektrárny. Hlavním cílem akce je donutit politiky, aby o záměru mluvili s lidmi a zaujali jasný postoj. Majitel elektárny kritiku Greenpeace odmítá.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivisté na chladicí věži chvaletické elektrárny

Aktivisté na chladicí věži chvaletické elektrárny | Foto: Josef Ženatý | Zdroj: Český rozhlas

„Chceme touto akcí apelovat na politiky, kteří kandidují do krajského zastupitelstva, a přesvědčit je, aby se k tomu záměru jednoznačně vyjádřili,“ řekl Českému rozhlasu Jan Rovenský, koordinátor klimatické kampaně Greenpeace.

„Až doposud pan hejtman i vedení kraje odmítalo říct, jestli prodloužení Chvaletic podporuje, či nikoliv,“ dodal. Na stometrové věži chtějí aktivisté protestovat několik dní.

Dva ze čtyř kotlů elektrárny v současnosti podstupují modernizaci, po níž by mohly být v provozu do roku 2030. Greenpeace tvrdí, že podle původních slibů měla být elektrárna odstavena nejpozději v roce 2020.

„Rekonstrukce má jediný záměr a Severní energetická se nikdy netajila tím, že to tak je, a totiž prodloužit provoz elektrárny o dalších 10 let,“ uvádí Rovenský.

„O prodloužení provozu elektrárny ve Chvaleticích jsem se dozvěděl prakticky náhodou. Do letošního května jsem žil v domnění, že se elektrárna uzavírá, a najednou za našimi zády schválili, že bude otravovat vzduch o deset let déle,“ cituje organizace Roberta Hrdinu, obyvatele nedalekých Pardubic, v tiskové zprávě.

Čeho chtějí aktivisté dosáhnout?
- aby byl dodržen slibovaný termín uzavření elektrárny v roce 2016
- ukázat, že se česká energetika bez Chvaletic zcela obejde
- přimět kandidáty krajských voleb, aby se vyjádřili k prodloužení provozu elektrárny
- upozornit na nezákonné prodloužení provozu elektrárny. Není posouzena EIA
- lidem připomenout jaké jsou zdravotní důsledky provozu uhelných elektráren
Zdroj: twitterový účet Greenpeace Česká republika

Podle Hrdiny politici na Pardubicku znečištění z elektrárny ignorují, ačkoliv třeba o prodloužení provozu spalovny Rybitví mluvili snad všichni. Spalovna navíc znečišťuje podle Hrdiny ovzduší mnohem méně než chvaletická elektrárna.

Vlastník elektrárny, společnost Severní energetická, již dříve uvedl, že nesouhlas Greenpeace považuje za absurdní, neboť modernizace hnědouhelné elektrárny z roku 1979 sníží emise škodlivých látek i prachu.

„Chvaletická elektrárna modernizuje svůj provoz a snižuje tak emise škodlivých látek i prachu, což je pozitivní právě pro plíce a zdraví obyvatel Pardubicka i celé České republiky,“ řekla už dříve mluvčí společnosti Gabriela Sáričková Benešová.

„Je neuvěřitelné, že proti tomuto zlepšení ekologičtí aktivisté protestují, místo aby ho vítali,“ stojí v tiskové zprávě z konce září.

Vedení elektrárny řeklo, že je teď nejdůležitější, aby se nikomu nic během akce nestalo. Společnost Severní energetická proti protestu zasahovat nehodlá - chod elektrárny nijak neomezuje.

Podle vyjádření vedoucího o bezpečnosti chvaletické elektrárny se aktivisté museli na cestě dovnitř dostat skrz dva metry vysoký plot a prostřihat se žiletkovým drátem.

V minulosti Severní energetická Greenpeace mimo jiné obvinila z toho, že akce proti elektrárně jsou součástí předvolební kampaně:

„Tímto nesmyslným aktem se čeští členové hnutí Greenpeace snaží podpořit své kandidáty v krajských volbách na Pardubicku. Je smutné, že ekologická organizace bojuje proti zlepšení životního prostředí, které má zajistit právě dokončovaná oprava chvaletické elektrárny."

Jan Rovenský to ale odmítá. Greenpeace podle něj nemá žádné kandidáty do krajských voleb a ve skutečnosti je cílem akce mluvit s dosavadním vedením kraje.

ČTK, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme