Meteorologové varují před větrem a deštěm. V Jeseníkách a Beskydech může sněžit

Meteorologové varují před velmi vydatným deštěm. Výstraha se týká především Olomouckého a Moravskoslezského kraje, kde by mělo v noci na úterý intenzivně pršet. Některé toky na severu a severovýchodě republiky můžou krátkodobě dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity. V Beskydech a Jeseníkách může v úterý večer dokonce sněžit. K intenzívním srážkám se přidá ještě silný vítr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počasí, déšť, bouřka, bouřky, prší (ilustrační foto)

Počasí, déšť, bouřka, bouřky, prší (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná

Déšť meteorologové očekávají v Moravskoslezském kraji a na Jesenicku a Šumpersku od dnešního poledne. Postupně bude zesilovat a večer už má vydatně pršet.

„Nejvydatnější srážky jsou předpokládány pro návětrné svahy Jeseníků a Beskyd. Ojediněle může spadnout kolem 60 milimetrů za 24 hodin a až 90 milimetrů za 48 hodin," upozornili meteorologové.

V úterý odpoledne déšť zeslábne a večer začnou srážky na horách přecházet do deště se sněhem nebo sněžení. Menší toky na severu a severovýchodě republiky mohou podle meteorologů dosáhnout prvního povodňového stupně.

V noci na úterý by měl severovýchod republiky zasáhnout také silný vítr. V nárazech může dosahovat rychlosti až 110 kilometrů za hodinu a kromě Jeseníků a Beskyd se očekává také v Krkonoších.

Nejvíc foukat má ráno, večer bude vítr slábnout. Meteorologové doporučují omezit vycházky do lesů na hřebeny hor.

„Kombinace srážek a větru může v podmáčeném horském terénu způsobit vývrat stromů. Doporučujeme proto sledovat pokyny horské služby a prognózy Českého hydrometeorologického ústavu na následující hodiny,“ řekl Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Martin Karlík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme