Nejlepší zářijový výsledek od vzniku České republiky. Přebytek rozpočtu stoupl na rekordních 82 miliard

Přebytek státního rozpočtu stoupl ke konci září na 82,3 miliardy korun ze srpnových 81,2 miliardy korun. Jde o nejlepší zářijový výsledek od vzniku České republiky. Novináře o tom v pondělí informoval ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Loni v září rozpočet vykázal schodek 2,8 miliardy korun. Na celý rok je plánovaný schodek 70 miliard korun. Za výsledkem rozpočtu stojí podle Babiše růst daňových příjmů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ministerstva dopravy

Tisková konference ministerstva dopravy | Foto: Martin Svozílek

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 57 miliard na 965,2 miliardy korun a celkové výdaje klesly o 28,4 miliardy na 882,9 miliardy korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 34,3 miliardy na 470,2 miliardy korun.

Podle Babiše se daří zpřetrhávat sítě řetězových podvodů. „Jednoznačně se potvrdilo, že kontrolní hlášení funguje. K 30. 9. máme na úrovni veřejných rozpočtů vybráno 13,7 miliardy DPH navíc. To je nárůst 5,9 procenta,“ řekl.

Rekordní daňové příjmy podle něj pomáhají vedle státní pokladny naplňovat rozpočty obcí a krajů.

„Díky tomu, že na celostátní úrovni jsme na daních oproti loňsku vybrali o 52 miliard korun navíc, přiteklo jen ke konci srpna do územních rozpočtů o 14,9 miliardy korun více než loni. To vytváří prostor nejen pro přebytkové hospodaření a snižování dluhu na všech úrovních veřejné správy, ale také pro růstové investice a rozumnou hospodářskou politiku," dodal ministr.

Kalousek: Jde o Babišův marketingový tah

Skeptický je ovšem k představeným číslům předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Na výdajové straně se nejedná o úspory, ale o neschopnost proinvestovat rozpočtované nezbytné kapitálové výdaje, tedy investice. Vláda proinvestovala o 37 miliard méně než v loňském roce,“ uvedl.

Průběžné výsledky označil Kalousek za Babišův marketingový tah.

Na otázku, jestli je možné, že by rozpočet skončil v přebytku i ke konci roku, Babiš odpověděl, že bude záviset, jak budou ministerstva čerpat peníze v posledním čtvrtletí.

V tom s ministrem financí souhlasí i hlavní analytik Raiffeisen Bank Michal Brožka. „Vývoj je zatím tak dobrý, že relativně s malou snahou by se skutečně mohlo dosáhnout nějakého vyrovnaného přebytku. Tak jako každý rok ke konci roku se přebytek bude snižovat výrazně,“ nastínil.

ČTK, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme