Polská ambasáda v Londýně vyzývá krajany: Zločiny z nenávisti hlaste policii. Nejhůře je v Anglii

Za poslední měsíce poskytla polská ambasáda v Londýně, Manchesteru a Edinburgu pomoc ve 31 případech pronásledování, které lidé polské národnosti oznámili jako zločin z nenávisti. Jestli jsou tyto incidenty opravdu projevem xenofobie, rozhodne policejní vyšetřování. Vyplývá to ze zprávy polského velvyslanectví v Londýně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tichý protest proti vraždě Poláka Arkadiusze Jozwika v britském Harlow

Tichý protest proti vraždě Poláka Arkadiusze Jozwika v britském Harlow | Foto: Jiří Hošek

Podle informací, které shromáždil polský konzulát, se nejvyšší počet nahlášených incidentů udál během prvních tří týdnů po vyhlášení výsledků referenda o brexitu. V té době bylo zaznamenáno čtrnáct takových událostí.

S postupem času pak četnost těchto útoků poklesla. Změna nastala koncem srpna a během posledních týdnů, kdy se objevilo osm nových případů.

Cítím se zde nechtěná, říká zpravodajské stanici Polka v Británii. Rozhovor přeruší nadávky

Číst článek

Nejhorší je Anglie

Všechny incidenty a čtyři případy trvajícího pronásledování byly hlášeny v Anglii. Ve Skotsku bylo upozorněno na dva takové případy. Naopak v Severním Irsku ani Walesu nebyly zaznamenány žádné útoky.

K nejzávažnějším případům patří zabití Arkadiusze Józwika ve městě Harlow v Essexu a osm napadení, kam spadají i médii často zmiňované případy z Yeovil v Somersetu, St. Ives v Cornwallu a z Leedsu v Západním Yorkshiru.

Černé pondělí: polské ženy protestují proti zákonu o interrupci. Černobílým vydáním je podpořila Gazeta Wyborcza

Číst článek

Vandalismus, žhářství a krádeže

Tichý protest proti vraždě Poláka Arkadiusze Jozwika v britském Harlow | Foto: Jiří Hošek

Dále bylo ohlášeno sedm vandalských útoků na domy a živnosti patřící Polákům. Čtyři domy v Knowle West zasáhly cihly, dva domy pomalovali neznámí pachatelé graffiti. V jedné budově v Readingu rozbili útočníci okno kusem suti a skupina náctiletých házela kameny na dům ve Worcesteru. Polští občané ohlašovali také žhářství a krádeže.

Ve čtyřech případech se objevily nenávistné graffiti na veřejných místech. Urážlivé vzkazy se našly například na vstupních dveřích Polské sociální a kulturní asociace v Hammersmithu v Londýně, na válečném památníku na náměstí Guildhall v Portsmouth a na dveřích polského obchodu “Mieszko” v somersetském Glastonbury.

V Londýně odsloužili mši za zavražděného Čecha. Nešlo o rasový útok, tvrdí stále britské úřady

Číst článek

Dlouhotrvající problémy

Tichý protest proti vraždě Arkadiusze Jozwika v Harlow | Foto: Jiří Hošek

Šest polských rodin hledalo u konzulátu pomoc kvůli dlouhodobým problémům. Ve všech případech se jednalo o napadání a zastrašování ze strany sousedů, které podle stěžovatelů vedla xenofobie. Některé z těchto incidentů provázely násilné útoky a vandalismus.

Konzulát dostal také oznámení o pěti případech slovního napadení. Po jednom takovém incidentu musel být prodavač se srdeční slabostí převezen do nemocnice v Leedsu. Další nahlášené projevy představovaly třeba laminované kartičky s protipolskými výroky v Huntingdonu (Cambridgeshire) či případ Polky v Bournemouth v Dorsetu, která dostala urážlivý dopis.

Polská ambasáda v Londýně a generální konzuláty v Manchesteru a Edinburgu vyzývají polské krajany, aby zločiny z nenávisti neváhali hlásit místní policii.

Radka Nováková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme