Konec nadějí na vyřešení konfliktu v Sýrii? Washington přerušil jednání s Moskvou

Washington pozastavuje jednání s Moskvou ohledně uklidnění situace v Sýrii, potvrdilo americké ministerstvo zahraničí. Spojené státy obvinily Rusko, že neplní sliby, ke kterým se zavázalo v dohodě o příměří. Podle ruského ministerstva zahraničí se ale jen Washington snaží svalit vinu na druhou stranu, a to protože Spojené státy nejsou schopny dodržet podmínky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojené státy jsou postupem Ruska zklamány, řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest

Spojené státy jsou postupem Ruska zklamány, řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest | Zdroj: Reuters

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby uvedl, že šlo o nelehké rozhodnutí. Na podmínkách příměří v Sýrii se obě země dohodly na začátku září, Rusko ale údajně své závazky neplní.

Jednou z příčin zkolabování příměří byl útok na humanitární konvoj mířící do Aleppa, z něhož Západ viní ruské ozbrojené síly.

Válka v Sýrii online. Bojím se, že dnes zemřu, píše sedmiletá dívka z Aleppa na Twitteru

Číst článek

Moskva navíc poskytuje podporu syrské vládě, která v posledních dnech zaútočila na civilní cíle. Syrské letectvo vybombardovalo třeba nemocnici v Aleppu a zlikvidovalo i zásoby pitné vody.

O možnosti, že Washington jednání s Ruskem přeruší, se ve Spojených státech mluví už několik týdnů. Podle komentátorů situace znamená, že se zmenšily a možná úplně padají naděje na vyřešení konfliktu diplomatickou cestou.

Moskva už dříve v pondělí oznámila, že pozastavuje plnění dohody o odzbrojení, konkrétně o odstranění plutonia. Bílý dům uvedl, že je postupem Ruska zklamaný.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme