Exzemanovec Jarošek podruhé u soudu. Hrozí mu tři roky za vyhýbání se vězení

Krajský soud mu přerušil trest kvůli těžké nemoci, policie chce naopak někdejšího zemanovce Vladislava Jaroška potrestat za vyhýbání se vězení. Jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, spis už leží u Okresního soudu v Olomouci, který o Jaroškově potrestání rozhodne. Za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání mu hrozí až tři roky vězení. Podnikatele soudy v roce 2012 potrestaly šesti lety za sedmdesátimilionový daňový podvod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře | Foto: Repro YouTube.com

"V průběhu prověřování byly zjištěny skutečnosti, na základě kterých mu bylo sděleno podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který mu, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí až tříletý pobyt za mřížemi," sdělila Zpravodajskému webu Českého rozhlasu olomoucká policejní mluvčí Irena Urbánková.

Věc už má soud
Policie spis s návrhem na potrestání poslala státnímu zastupitelství, odkud již putoval k soudu. "16. 9. 2016 byl na podezřelého podán návrh na potrestání k Okresnímu soudu v Olomouci," uvedla Marcela Švrčinová z Okresního státního zastupitelství v Olomouci.

Poprvé měl Jarošek nastoupit za mříže v lednu 2013, jenže od té doby se úspěšně obracel na soud se žádostmi o přerušení výkonu trestu kvůli vážným potížím se srdcem, jednou dokonce utekl na Slovensko. Dosud si tak ze šestiletého trestu odpykal něco přes rok.

Místo za mříže do vinných sklepů. Soud exzemanovci Jaroškovi potřetí přerušil trest

Číst článek

Zatím poslední kličku předvedl letos v létě, kdy mu doběhlo roční přerušení. Vlivný podnikatel se obrátil na Krajský soud v Brně rovnou se žádostí o upuštění od výkonu trestu. Důvod? Jeho problémy se srdcem byly prý tak vážné, že vězeňští lékaři by se o něj nepostarali. Jenže lékařská komise po prohlédnutí dokumentace soud ujistila, že Jarošek za mříže může.

Soud tak 20. června vydal příkaz k nastoupení do výkonu trestu a policii nařídil, aby tam Jaroška dodala. Ten však místo za mříže odjel do Fakultní nemocnice v Olomouci, kde policisté dva měsíce marně před jeho pokojem čekali na podpis lékaře umožňující Jaroškův převoz. Na konci srpna jim došla trpělivost a začali prověřovat, zda se lihovarník nevyhýbá vězení úmyslně.

Ještě než však policie skončila vyšetřování, dodal Jarošek soudu novou zprávu a opět požádal o přerušení trestu. Soud pak kvůli tomu ze dne na den nechal policejní hlídku z nemocnice stáhnout a 7. září přerušil Jaroškovi výkon trestu na dalšího půl roku. (VÍCE ZDE)

Soud Jaroškovi za podvod ve výši 70 milionů korun uložil trest šest let vězení. Podnikatel se proti verdiktu odvolal, ale vrchní soud mu 6. listopadu 2012 trest potvrdil. Jaroškova firma v roce 2003 vyrobila téměř 500 tisíc litrů denaturovaného lihu.
"Denaturační proces však nebyl úplný, společnost líh dostatečně neznehodnotila a měla z něj zaplatit spotřební daň. Podnikatel však líh do základu daně nezahrnul. Navíc uváděl, že dál z lihu vyráběl nemrznoucí směs Nemrazol," napsala v roce 2010 soudkyně Halina Černá.

V nemocnici už není
"U odsouzeného došlo v souvislosti s jeho hospitalizací v nemocnici k závažné negativní změně zdravotního stavu ve smyslu vysokého rizika oběhové zástavy při život ohrožujících poruchách srdečního rytmu, a to i přes dlouhodobě implantovaný kardioverter - defibrilátor," stojí v usnesení o přerušení trestu, která Zpravodajský web Českého rozhlasu získal díky informačnímu zákonu.

Soudce Miloš Žďárský se odvolává na komisi vězeňských lékařů, kteří na základě zprávy dodané Jaroškem otočili a konstatovali, že se o něj nemohou postarat. Soud i věznice se spokojily se zprávou od Jaroška, jeho zdravotní stav nijak neověřovaly.

Zdravotní stav kdysi mocného jihomoravského zemanovce se navíc po dalším přerušení trestu zjevně citelně zlepšil. V nemocnici, odkud dva měsíce nemohl odjet do vězení, totiž aktuálně neleží. "Pacient tohoto jména u nás v současné době hospitalizován není," potvrdil informaci mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant. Sám Jarošek nebere telefon a jeho advokát Roman Žďárek se k případu dlouhodobě odmítá vyjadřovat.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme