Berlín, New York nebo Dillí: polské ženy protestující proti zákazu potratů podpořili lidé z celého světa

Polská města za sebou mají takzvané černé pondělí. Formou jednodenní stávky se Polky rozhodly protestovat proti chystanému zpřísnění protiinterrupčního zákona. Některé z demonstrujících nešly do práce, jiné se na protest pouze zahalily do černé barvy. Po celé zemi demonstrovaly desetitisíce žen a v protestu je podpořili lidé i mimo Polsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K akci „černé pondělí“ se připojily stovky lidí z celého světa

K akci „černé pondělí“ se připojily stovky lidí z celého světa | Zdroj: Reuters

„Nedemonstrujeme na podporu potratů. Myšlenkou je, aby ženy mohly podstoupit prenatální testy; aby je úřady nevyšetřovaly, když potratí; aby nebyly stíhané, když se rozhodnou nedonosit dítě s vážnou genetickou vadou nebo jinými zdravotními potížemi,“ vysvětlovala jedna z demonstrujících.

Do ulic vyšli v Polsku také zastánci druhého tábora, tedy odpůrci potratů. Podle zpravodajských agentur ale moc slyšet nebyli. Polské ženy protestující za právo na potrat se navíc dočkaly i mezinárodní podpory, neprotestovalo se totiž jen v polských městech.

Asi dvě stovky žen i mužů, symbolicky oblečených v černém, podpořilo polský protest v Bruselu. Před sídlem unijních institucí lidé demonstrovali za odmítnutí navrhovaného zákona, který má potraty v Polsku prakticky zakázat.

Desítky lidí demonstrovaly také v Berlíně, Londýně, Paříži, Barceloně, a také v New Yorku nebo třeba v Dillí. Videonahrávku se vzkazem „Jsme s vámi“ poslaly do Polska islandské ženy, jejichž jednodenní stávkou v roce 1975 bylo černé pondělí inspirované.

V Polsku demonstrovaly tisíce žen proti zpřísnění protiinterrupčního zákona | Foto: Reuters

V současné polské legislativě platí, že žena může uměle přerušit těhotenství, pokud je v ohrožení její život a zdraví, když se v testech prokáže nevratné poškození plodu, anebo žena otěhotní po znásilnění nebo incestu. To je zákon, který platí od roku 1993.

Polská konzervativní vláda chce teď pravidla zpřísnit tak, aby potrat byl legální pouze v případě bezprostředního ohrožení života matky. Podle serveru Politico k úpravě zákona vyzvala vládu katolická organizace Ordo Iuris, která k tomu sesbírala 450 tisíc podpisů a to stačí k tomu, aby se tím kabinet musel zabývat.

Černé pondělí: polské ženy protestovaly proti zákonu o interrupci. Černobílým vydáním je podpořila Gazeta Wyborcza

Číst článek

Podle polských žen vláda novými stanovami komplikuje také umělé oplodnění a nechce třeba ani povolit sexuální výchovu ve školách.

Lékařům, kteří by provedli nedovolený potrat, by v případě nové legislativy hrozilo až pětileté vězení. Neúmyslných potratů by se pak trest netýkal, prokuratura by ale mohla vyšetřovat, jestli žena potratila samovolně nebo úmyslně.

Černá versus bílá

Dosud se v Polsku ročně uskuteční asi dva tisíce ilegálních potratů, ovšem žen, které přerušují těhotenství je mnohem více.

Jezdí kvůli tomu do zahraničí, ročně je to mezi sto tisíci až 150 tisíci ženami. Podobně přísná pravidla pro potraty platí třeba také na Maltě, v Irsku se pak například smí podstoupit potrat pouze ve chvíli, kdy je matčin život v ohrožení.

Polský parlament podpořil zákaz potratů, přestože ho podporuje jen velmi malá část veřejnosti

Číst článek

Deník Gazeta Wyborcza, který během pondělí podpořil protestující černobílým vydáním novin, v úterý napsal, že demonstrace nebyla jen protestem za práva polských žen.

Byla to prý zároveň demonstrace na obranu demokratického právního státu, protest proti snaze parlamentní většiny zavádět do zákona ideologická dogmata a myšlenky pramenící z náboženského fanatismu.

Gazeta Wyborcza přitom nebyla jediným médiem, které k akci zaujalo jasný postoj. Na protestní akci reagoval také deník Gazeta Polska, který na svých stránkách vyzval Polky, aby šly do práce větou: „Jsi pro život? Jdi do práce!" TV Republika zase vyhlásila pondělí „bílým dnem".

Polská města za sebou mají takzvané černé pondělí. Do ulic vyšly tisíce žen | Foto: Reuters

Tea Veseláková, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme