Na dopoledních koncertech v pražském Rudolfinu s filharmoniky vystupuje i romský sbor

Cyklus komentovaných dopoledních koncertů, které pořádá Česká filharmonie pro školy v pražském Rudolfinu, má posluchače seznámit s klasickou hudbou, ale představit i jiné žánry. S filharmoniky vystupuje také dětský sbor Čhavorenge.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká filharmonie

Česká filharmonie | Foto: Česká filharmonie, Václav Jirásek

Hudebníci z České filharmonie nehrají se sborem Čhavorenge, který vede zpěvačka a sboristka Ida Kelarová, poprvé. Už v roce 2014 vystupovali společně na koncertech na Slovensku a loni pod širým nebem na Hradčanském náměstí v Praze.

„To jsou všechno živelní muzikanti, velice disponovaní, který vlastně to, že nemají třeba akademické vzdělání a tak dále, nahrazují čirou hudební intuicí, která je velmi nakažlivá pro nás, kteří jsme takový neustále svázaní notovým zápisem. A zároveň ta spolupráce s těmi amatérskými zpěváky, které prostě jenom baví zpívat a zpívají s velkou radostí a chutí, tak to je vlastně taky něco, na co občas profesionál ve svém každodenním koloběhu zapomíná,“ popisuje spolupráci s romským sborem dirigent dopoledních koncertů Marko Ivanović.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Českou filharmonií zpívá také romský sbor Čhavorenge. Více si poslechněte v reportáži Zdeňka Přidala.

Spolupráce s filharmoniky je ale důležitá také pro romské děti ze sboru Čhavorenge. Ten tvoří několik desítek dětí z České a Slovenské republiky, které často žijí v ghettech. „Když člověk vyrůstá v ghettu a nebo v nějaké osadě a nebo jen tím, že jsi Rom a ty se narodíš s myšlenkou, že všechno, co uděláš je špatně, tak ty se odlučuješ od své kultury. My je tímto způsobem vracíme nazpět k jejich kořenům. Když se postaví na to jeviště a předvedou svoji kulturu a lidé je za to odmění svým potleskem, tak pochopí, že mají být na co hrdí a nedají se. Oni potřebují si akorát začít věřit,“ říká asistent Kelarové Oto Bunda.

Dětem se romská hudba líbí

Dětem se romská hudba líbila. Podle učitele Libora Sládka z pražského Gymnázia Nad Kavalírkou je návštěvy Rudolfina učí především etiketu. Jak dodává, aktuální vystoupení filharmoniků s romským dětským sborem jim pak může pomoci nalézt vztah i k romské menšině.

„Na konci 80. let cizinci u nás ve školách nebyli běžní. Pak se to začalo objevovat úplně automaticky a dneska děti ve školách vůbec nevnímají cizince jako cizí element. Prostě to berou tak, jak to je a nepřemýšlí o tom. Čili takový ten u nás starších trošku zasutý ‚rasistický přístup‘ nebo jiný pohled na ně s tím máme podle mě problém fakt jenom my a tohle je možná šance, aby vnímali tu romskou kulturu jako trošku svoji,“ popisuje Sládek.

Zdeněk Přidal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme