Kerry v Bruselu ujistí Unii o podpoře Washingtonu, Trumpovi navzdory

O budoucnosti vztahů mezi Spojenými státy a Evropskou unií dnes v Bruselu promluví americký ministr zahraničí John Kerry. Šéf americké diplomacie přijíždí do metropole osmadvacítky v době, kdy jsou transatlantické vazby narušené zpochybněním bezpečnostních záruk vůči Evropě republikánským kandidátem na prezidenta Donaldem Trumpem a nejasnostmi okolo obchodní smlouvy TTIP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojené státy v OSN bude zastupovat ministr zahraničí John Kerry

Spojené státy v OSN bude zastupovat ministr zahraničí John Kerry | Zdroj: Reuters

„Partnerství mezi Spojenými státy a Evropskou unií je silné, silné zůstane a nic ho nezlomí,“ ujišťoval při své poslední návštěvě Bruselu v létě americký ministr zahraničí.

Očekává se, že John Kerry dnes tato slova na stejném místě ve svém hodinovém projevu zopakuje. Vláda prezidenta Obamy tak chce znejistěné evropské spojence ubezpečit o přetrvávající podpoře Washingtonu.

Šrámy na vztazích USA s Unií způsobilo například stále neuzavřené vyjednávání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP). Francouzi a Rakušané totiž požadovali zastavení jednání o této zóně volného obchodu.

Biden v Pobaltí žehlil Trumpova slova

Podle rakouského ministra hospodářství Reinholda Mitterlehnera chce Rakousko jednání zastavit a obnovit je pod novým názvem až příští rok. Ministři ostatních členských zemí Unie odpovědní za mezinárodní obchod se ale na zářijové schůzce v Bratislavě shodli na tom, že chtějí v jednáních pokračovat.

V červenci zase republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump zpochybnil automatickou obranu členů NATO. Američané by podle něj měli poskytnout vojenskou pomoc pouze tehdy, pokud napadený člen aliance plní své závazky.

Americký viceprezident Joe Biden ale v srpnu v lotyšské Rize podepsal deklaraci o posílení obranné spolupráce Washingtonu s pobaltskými státy. V první televizní debatě prezidentských kandidátů pak slova mírnil i Trump, když řekl, že NATO podporuje.

Filip Nerad, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme