Soudkyně Králová v kauze zneužití Vojenského zpravodajství opět uvěřila Nečasovi

Soudkyně Helena Králová, která v červnu osvobodila Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) v kauze zneužití Vojenského zpravodajství, opět uvěřila výpovědi bývalého premiéra za ODS Petra Nečase a odmítla tvrzení státního zástupce, že by vědomě vypovídal nepravdu. Vyplývá to z rozsudku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nagyová Nečasová soud

Jana Nagyová Nečasová soud | Foto: Filip Jandourek

Podle soudkyně je „zcela logické a pochopitelné“, že Nečas žádal o prověření možné hrozby pro svou rodinu. „Oficiální ochrana jeho rodiny by znamenala nejen velké finanční náklady, ale zároveň i omezení a zásah při pohybu členů jeho rodiny, což svědek věděl, a v případě, že by se jeho vážná obava o možné hrozící hrozbě pro jeho rodinu nepotvrdila, k tomuto kroku by samozřejmě nebyl důvod přistupovat,“ píše soudkyně v odůvodnění rozsudku.

Soudkyně uvěřila verzi obžalovaných, že zpravodajci neprováděli sledování, ale kontralsedování, přičemž Nečasová (tehdejší Nagyová) je nijak neúkolovala, ale jen zprostředkovala jejich komunikaci s premiérem.

Soud se vrátil ke kauze Nečasové a údajného zneužití Vojenského zpravodajství

Číst článek

„Pokud státní zástupce hodnotí výpověď svědka Nečase jako vědomě nepravdivou s tím, že motivem toho má být snaha svědka pomoci obžalované Nečasové vyhnout se odsouzení, nalézací soud se nemůže s tímto hodnocením ztotožnit,“ tvrdí Králová. Podle ní byl Nečas řádně poučen o následcích křivé výpovědi.

Rozsudek není pravomocný

Jako věrohodnou zhodnotila soudkyně také výpověď Nečasové, protože vypovídala zcela spontánně. Soudkyni nevadilo, že v její výpovědi byli částečné rozpory. Při výslechu v červnu 2013 totiž podle ní kriminalisté porušili trestní řád. Nečasovou totiž nechali jen krátce vypovídat a poté už jí jen kladli otázky. Tím měli její vyjádření zkreslit.

Soudkyni také nevadí změna výpovědi obviněných zpravodajců Milana Kovandy a Ondreje Páleníka. „Není nelogické u obou obžalovaných, že neuvedli ve svých výpovědích v přípravném řízení veškeré skutečnosti na svou obhajobu, neboť nebyli zbaveni mlčenlivosti, což učinili až před soudem, a že tuto skutečnost v přípravném řízení nevysvětlili,“ myslí si soudkyně.

Státní zástupce se snaží dokázat, že někdejší šéfka Nečasova kabinetu Nagyová zneužila bez vědomí ministra obrany Vojenské zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Osvobozující rozsudek obsahuje celkem 51 stran odůvodnění. Rozsudek však není pravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal. Případ bude znovu zkoumat pražský městský soud.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme