V Třinci začíná fungovat nové středisko pro nevidomé

4. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Nevidomí a slabozrací budou mít v Třinci nové centrum. Otevírá se už zítra, a to v budově obchodního centra u autobusového nádraží. Nevidomí teď mají místo, kde se mohou setkávat a kde jim odborníci nabídnou nejen pomoc a rady, ale i nejrůznější pomůcky. Dosud museli za službami zrakově postižení z Třinecka dojíždět často až do Ostravy.

Marie Miziová ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ukazuje jednu z pomůcek, čidlo zavěšené na okraji hrnku. „Říká se tomu hladinka a signálem nás upozorní, že bychom mohli přelít. Běžně si naléváme vodu, vaříme kávu nebo čaj, ale jakmile oční vjem začne chybět, potřebujeme pomocníka,“ vysvětluje.

Nové centrum bude sloužit nevidomým čtyři dny v týdnu a organizovat bude i nejrůznější akce. Působit chce ale i na veřejnost. „Aby se lidé nebáli třeba oslovit nevidomého člověka, aby věděli, že jsou to běžní lidé, kteří jen nevidí. Aby, když nevidomí potřebují pomoc, se jí nebáli nabídnout,“ dodává Miziová.

Docházet do nového centra bude i Helena Gorecká. Nevidomá je od narození. Lidem, kteří přišli o zrak, bude předávat třeba zkušenosti s vodicím psem. „Díky tomu psovi jsou více ve styku se zdravou veřejností. Jakmile jde nevidomý jen s bílou holí, málokdo si ho všimne, ale jakmile jde se psem, už lidé reagují. A pes je taky neocenitelný pomocník při psychických problémech,“ říká Helena Gorecká.

Nabídka pro nevidomé v Třinci se bude postupně rozšiřovat. O nové službě teď jednají nevidomí s tamní městskou knihovnou. Plánují tam nabízet filmy s komentářem.

„Plánujeme, že odstartujeme besedou a prvním promítáním film s komentářem pro veřejnost. Tak aby se i veřejnost s touto problematikou seznámila. Samozřejmě bychom mohli knihovně nabídnout celou naši produkci, aby se k ní místní zrakově postižení dostali,“ říká Petr Mašek ze sdružení Apogeum, která audio popisy k filmům připravuje.

autor: iha
Spustit audio