Krejčíř stáhl žádost o azyl v JAR. Ať co nejrychleji sedne do letadla směr Praha, přejí si tam

Radovan Krejčíř by mohl být vydán do České republiky a mohlo by tak dojít k obnově jeho procesů, při kterých byl odsouzený k mnohaletému vězení. Uprchlý Čech totiž stáhl žádost o azyl v Jihoafrické republice, kde žije od roku 2007 a kde si nyní také odpykává 35letý trest odnětí svobody, mimo jiné za únos a pokus o vraždu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu. 2. 12. 2013

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu. 2. 12. 2013 | Foto: Robert Mikoláš

Radovan Krejčíř se původně odvolal proti zamítnutí žádosti o azyl, teď ale toto odvolání vzal zpět, což by mohlo vést i k opakování všech jeho procesů v České republice a v takovém případě by byla zastavena třeba i exekuce jeho černošické vily, která teď míří do dražby.

Krejčíř, jehož jihoafrický soudce označil dokonce za bosse tamního podsvětí, dál čelí několika závažným obviněním v JAR i v Česku.

V úterý by například mělo pokračovat další líčení v případu, kdy žalobce viní Krejčíře a další čtyři osoby z vraždy podnikatele libanonského původu Sama Issy.

Jihoafrická policie vydala zatykač i na Krejčířova syna Denise zdržujícího se v České republice, který podle ní měl být do tohoto případu také zapleten, tento zatykač ale zatím není mezinárodní.

Letadlo směr Praha

Česká republika nemá s JAR dohodu o vydávání odsouzených osob. Teoreticky by si tak měl odsedět zatím jediný trest, tedy 35 let, a až poté by mohl být vydán zpět do České republiky. Jak ale v Johannesburgu řekli představitelé jihoafrické policie a poté i sám prokurátor, byli by nejradši, kdyby Krejčíře co nejdříve posadili do letadla směr Praha.

Krejčíř je podle nich nebezpečný, jeho soudy navíc stojí daňové poplatníky miliony a neustále hrozí jeho útěk, při kterém by mohlo dojít k dalším obětem a zastřelen by mohl být i sám Krejčíř.

Teď by tedy mělo pokračovat extradiční řízení. Musí ovšem dojít k jednání na vládní úrovni mezi ministry spravedlnosti JAR a České republiky. Městský soud v Praze má už podle informací ČT na stole žádost jeho právníků, aby Krejčíř nebyl považován za uprchlého.

Nelidské a hrozné podmínky

Vše tedy záleží na Jihoafrické republice, snaze a ochotě obou zemí, ale i na případné dohodě mezi samotným Krejčířem a tamní policií, respektive žalobcem.

Radovan Krejčíř zároveň protahuje další řízení. Podle jihoafrických médií opět nevyplatil dalšího z právníků a ten ho přestal zastupovat, tím prý hraje o čas. Určitě také nechce být v nejpřísněji střežené věznici v JAR, ve které si odpykává 35letý trest.

On sám označil tamní podmínky za hrozné a nelidské. Všechny možnosti týkající se jeho dalšího osudu jsou tak otevřené.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme