Radek Jaroš zdolal nejvyšší horu Evropy – kavkazský Elbrus. Je tak o pomyslný krok blíž Koruně světa

4. říjen 2016
Zprávy z

Novoměstský horolezec Radek Jaroš zdolal kavkazský Elbrus. Na horu vystoupal se svou skupinou dnes ráno. Vrchol se nachází ve výšce 5642 metrů nad mořem a je nejvyšší horou Evropy. Počasí bylo příznivé, výstup nebyl podle Radka nijak složitý, i když riziko je ve vysokých horách pořád. Aktuálně se vrací zpět do tábora ve výšce 3912 metrů.

„Vypadá to, že je to tak,“ smál se šťastný horolezec do telefonu. Zrovna byl ve výšce asi 5200 metrů nad mořem při cestě dolů. Svou skupinu opustil na jednom z vrcholů a sám se vydal ještě na druhý. „Doprovodil jsem je na hlavní vrchol, potom jsem se ještě vydal na druhý vrchol. Nahoru jsme šli ve skupině, kroužil jsem kolem nich, abych je fotil a filmoval, sám jsem si ale chtěl těch hor ještě trochu užít.“

Elbrus, nejvyšší hora Evropy

Na hoře fouká vítr

Počasí na Kavkaze je pro horolezce velmi dobré, nahoře ale silně fouká. „Na nějaký hromadný fotky to nebylo. Když jsem šel dolů, tak tam přišel nějaký muž a udělal mi aspoň fotky s českou vlajkou,“ říká Radek Jaroš s tím, že počasí se rychle mění a aktuálně je hlavní kavkazský hřeben zahalený do mraků.

Ještě si to zopakuje

Vracet zpět do České republiky se bude skupina kolem Radka Jaroše až 10. října. Na zítra má také plán. „Chci vzít svou přítelkyni ještě na vrchol Elbrusu, ona se toho nočního výstupu vzdala kvůli bezpečnosti,“ plánuje horolezec Radek Jaroš.

Koruna světa

Radek Jaroš patří mezi 15 lidí na celém světě, kterým se podařilo zdolat všechny osmitisícové vrcholy v Asii. Aktuálně kráčí za korunou světa, která je podmíněna zdolání všech nejvyšších vrcholů světadílů. Má za sebou úspěšnou misi na severoamerickou Denali, Elbrus je jeho druhou zastávkou.

Čtěte také

autoři: mik , daz
Spustit audio