Europoslanci ratifikovali klimatickou dohodu z Paříže. Platit začne pro celý svět

Evropský parlament potvrdil ratifikaci pařížské klimatické dohody. Unie ji schválila ve zrychleném řízení bez předchozího souhlasu národních parlamentů. Úmluva o snižování emisí skleníkových plynů tak může začít platit pro celý svět. Přijetí oznámil předseda europarlamentu Martin Schulz.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun (vlevo) a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun (vlevo) a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz | Zdroj: Reuters

Pro klimatickou dohodu hlasovala drtivá většina europoslanců. Ratifikaci přímo v Evropském parlamentu podpořil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Dohoda podle něj dává naději, že se svět stane bezpečnějším, udržitelnějším a spravedlivějším.

Po uplynutí 30denní lhůty bude dokument pro všechny účastníky právně závazný. Ratifikovala jej už i Čína, Spojené státy, Indie a další hlavní světoví znečišťovatelé ovzduší.

Evropská unie nečekala na souhlas všech národních parlamentů členských zemí, aby pařížská dohoda mohla začít platit ještě před začátkem klimatické konference v Marrákeši. Česká vláda dohodu už schválila, parlament ji ale ještě bude projednávat.

Základním cílem pařížské dohody je udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Text rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů.

Kritici ale dokumentu vyčítají třeba to, že nestanoví pevné a závazné termíny pro omezování emisí. Někteří vědci navíc tvrdí, že slíbené závazky jednotlivých zemí ke zmíněnému teplotnímu cíli nepostačí.

Viktor Daněk, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme