Prosazujete v Sýrii své vlastní zájmy, kritizuje šéf americké diplomacie Rusko. Naopak EU pochválil

Sjednocená Evropa a partnerství mezi Evropskou unií a Spojenými státy jsou klíčové pro mezinárodní bezpečnost i prosperitu. V Bruselu to v projevu o budoucnosti transatlantických vztahů prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry. Zdůraznil, že Spojené státy nikdy nenechají spojence v Evropě bez pomoci a kritizoval Rusko za jeho přístup k NATO a za podporu syrského prezidenta Bašára Asada.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři zahraničí Spojených států a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov

Ministři zahraničí Spojených států a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov | Foto: US Department of State, CC0 Public domain

Rozhodnutí Ruska podpořit z vlastních mocenských zájmů Asadův režim bylo podle Kerry nezodpovědné a zcela pomýlené. Syrský prezident je podle amerického ministra zodpovědný za mučení a vraždění desítek tisíc vlastních lidí.

Navzdory americkému ukončení spolupráce s Ruskem na hledání míru v Sýrii se budou Spojené státy podle Kerryho dál snažit tento konflikt zastavit, ať už na půdě OSN, nebo rozhovory s dalšími státy. Jediné řešení války v Sýrii je totiž podle něj to politické.

Spojence z NATO Spojené státy bránit budou, ujistil po Trumpově prohlášení Kerry

Číst článek

Jedním z hlavních témat amerického ministra zahraničí byla budoucnost vztahů mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Na tu Kerry nahlíží velmi optimisticky a zdůraznil, že jednota v Evropě a ve vztazích mezi unií a Spojenými státy je absolutně nepostradatelná pro globální bezpečnost a prosperitu.

Vyslovil se také pro reformování Evropské unie. Tyto reformy ale podle něj nesmí znamenat rozbití EU. To by podle něj bylo velmi nebezpečné.

Kerry neopomněl zmínit téma brexitu. Podle Kerryho budou Spojené státy v budoucnu podporovat jak Velkou Británii, tak EU. Potřebují ale, aby unie i Británie byly co nejsilnější a měly mezi sebou dál úzké vztahy.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme