Divadlo Járy Cimrmana uvedlo hru Psaní do nebe. Na jeviště se symbolicky vrátil Smoljak

Ladislav Smoljak se symbolicky vrátil na jeviště legendárního žižkovského Divadla Járy Cimrmana. V komponovaném večeru s názvem „Psaní do nebe" stojí vedle herců Smoljakova fotografie v životní velikosti. Režisér 15 cimrmanovských představení zemřel před šesti lety. Spoluautor veseloher Zdeněk Svěrák propojuje ukázky z her úryvky dopisu, který Smoljakovi „do nebe" napsal při příležitosti 50. výročí divadla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

50 let Jary Cimrmana

50 let Jary Cimrmana | Foto: Martin Svozílek

Na cimrmanovskou novinku „Psaní do nebe" reagovali diváci napříč generacemi nadšeně. Představení bylo poskládáno z krátkých scének z jednotlivých her.

Fanoušci velikána českých dějin měli opravdu z čeho vybírat. Mezi ukázkami se na scéně odehrály úryvky z her Dlouhý, Široký a Krátkozraký, Dobytí severního pólu, Blaník, Záskok nebo z nejstarší cimrmanovské hry Akt, tam došlo i na tanec a zpěv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražské Divadlo Járy Cimrmana si k padesátinám nadělilo hru v netradičním formátu. Premiéru mělo představení Psaní do nebe

Průvodní slovo obstaral Zdeněk Svěrák fiktivním dopisem Ladislavu Smoljakovi, a nahradil tak tradiční schéma, kdy po vědeckém semináři následuje jedna z Cimrmanových her.

Svěrák v psaní svému životnímu hereckému a režisérskému kolegovi líčí historii divadla nebo příchod nových kolegů. S vtipem bilancoval například i období, kdy divadlo muselo bojovat s cenzurou minulého režimu.

Ladislav Smoljak nakonec z nebe se svým letitým kolegou mluvil. „A vy tam nahoře pijete?“ ptal se s pohledem vzhůru Zdeněk Svěrák.

Ve hře Psaní do nebe se ale vzpomínalo i na Jana Kašpara a Pavla Vondrušku. Svěrák připomněl jejich poslední společné chvíle na jevišti. Jeden ze služebně nejstarších herců Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner hraní bez zesnulých kolegů popsal stručně: „No tak jednou větou to řeknu, chybějí nám.“

Oslavy 50 let českého génia na Tanvaldsku zakončila hra Cimrman v říši hudby

Číst článek

A hned po generální zkoušce shrnul své pocity z „Psaní do nebe" i herec Marek Šimon: „Myslím si, že to diváci přijali a líbilo se jim to. Možná byli nejdřív trochu rozpačití ze světel a kamer. Hrálo se nám to trochu s trémou, co tomu diváci řeknou. Přece jenom je to komponovaný večer dílem veselý a dílem takový vzpomínkový na ty, co nás opustili. Doufejme, že to mělo úspěch."

Do konce letošního roku bude záznam z představení vysílat Česká televize.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme