Ministerstvo převzalo petici za lepší ochranu Šumavy. S požadavky se však neshodne

Ministerstvo životního prostředí převzalo od ekologických aktivistů petici za ochranu divoké přírody v Národním parku Šumava. Do roku 2030 ji požadují alespoň na polovině parku a míří i proti jeho další zástavbě. Resort bere petici, pod kterou se podepsalo přes 60 tisíc lidí, vážně. Trvá ale na tom, že požadavky jsou nesystémové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumava

Šumava | Foto: Jitka Englová

„Návrh, který je, domnívám se, tím klíčovým pro petenty, konec konců i pro nás z pohledu obhájení obsahu novely, která je teď ve třetím čtení ve sněmovně, je rychlost rozvoje divočiny,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský. „My říkáme, že na rozdíl od petentů, kteří chtějí razantní rozvoj - razantní říkáme jednorázově na 50 a víc procent - určitě ne,“ dodal.

Novela, kterou ministerstvo životního prostředí předložilo, počítá se zachováním současného rozsahu bezzásahových zón minimálně do roku 2035.

„Apelujeme na pana ministra, na poslance, na senátory, aby přizpůsobili pravidla pro naše národní parky evropským normám. To je to, o co se jedná, protože evropské národní parky mají minimálně polovinu své rozlohy chráněnou, tak aby se tam mohla příroda svobodně vyvíjet,“ popsal požadavky petice Jan Piňos z Hnutí Duha.

O novele zákona, která mění pravidla pro národní parky, by měli poslanci rozhodnout ještě tento měsíc.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme