‚Exodus‘ z nové policejní centrály skončil. Výpověď dalo osm detektivů, další odchod neplánují

Masivní odchody policistů po reorganizaci části policie nenastaly. Z bývalého protimafiánského a protikorupčního útvaru od začátku června odešlo osm lidí. Výpovědi dalších policistů zatím velitelé nově zřízené Národní centrály proti organizovanému zločinu na stolech nemají. Podle bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty ale fungování centrály citelně zasáhl i odchod osmi lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstupující šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Odstupující šéf ÚOOZ Robert Šlachta | Foto: Filip Jandourek

Když policejní špičky v červnu oznámily, že sloučí protimafiánskou a protikorupční policii, předháněli se odcházející elitní detektivové i politici v odhadech, kolik vyšetřovatelů od policie odejde.

Nyní – dva měsíce po startu nové centrály – je ale zřejmé, že se obavy z hromadných odchodů předních policistů nepotvrdily.

„Od června do září z Národní centrály proti organizovanému zločinu odešlo osm lidí, šest z bývalého ÚOOZ a dva z bývalého ÚOKFK,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí nové policejní centrály Jaroslav Ibehej. „O žádných dalších odchodech teď nevím,“ doplnil.

„I osm odchodů je cítit“

Podle Ibeheje od policie odešli jak bývalí velitelé, tak řadoví policisté. Důvody odchodu nikdo z nich svému zaměstnavateli oficiálně nesdělil.

Třeba bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta ale v minulosti opakovaně říkal, že od policie odchází právě kvůli reorganizaci. A ke sloučení protikorupční a protimafiánské policie je Šlachta kritický i teď.

„Odešlo sice jen osm policistů, podle mě je ale zásadní odchod každého člověka. Zároveň se podívejte na to, jací lidé odešli – šlo o klíčové detektivy. Jsem přesvědčen o tom, že jejich odchody fungování centrály negativně ovlivní, ale to už je věc současného vedení,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Šlachta.

Pokračování reorganizace? V lednu

Na Policejním prezidiu se mezi tím chystá pokračování policejní reorganizace. Pod Národní centrálu proti organizovanému zločinu má od začátku ledna přejít taky část detektivů ze sekce závažné hospodářské trestné činnosti – vzniknout má takzvaná finanční policie, která by měla řešit pouze podvody na daních.

„Žádný odklad zatím neplánujeme. Tyto dílčí změny v organizaci NCOZ jsou nyní ve fázi projednávání a příprav. Ukončení tohoto procesu a start finanční policie je plánován na 1. 1. 2017,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

Národní centrála proti organizovanému zločinu vznikla na začátku letošního srpna. Prezidium ji původně chtělo spustit o měsíc dříve, kvůli protestům politiků i detektivů ale její start oddálilo.

Reorganizace části policie - tedy sloučení ÚOOZ a ÚOKFK - způsobilo taky vládní krizi. Zatímco ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) vznik centrály podporoval, hnutí ANO proti němu protestovalo a hrozilo dokonce odchodem z koalice. Těsně po sloučení obou elitních útvarů slíbilo vedení policie zaměstnancům NCOZ zvýšení platů - detektivové si v průměru polepšili asi o pět tisíc.

Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme