Šedí muži, kteří vystoupili ze stínu. Seznamte se s ‚dvojkami‘ amerických voleb

Mike Pence a Tim Kaine se v úterý večer utkali v první a jediné debatě kandidátů na viceprezidenta USA. Američané tak poprvé proti sobě viděli stát dva muže, kteří jinak skrývá stín hlavních soupeřů letošního volebního klání. Kdo jsou „dvojky“ Donalda Trumpa a Hillary Clintonové?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zkušení, ale nevýrazní. Tak mnozí hodnotí kandidáty na viceprezidenta USA. Na koláži republikán Mike Pence (vlevo) a demokrat Tim Kaine.

Zkušení, ale nevýrazní. Tak mnozí hodnotí kandidáty na viceprezidenta USA. Na koláži republikán Mike Pence (vlevo) a demokrat Tim Kaine. | Foto: Fotobanka Profimedia

Dva kandidáti na post prezidenta Spojených států, Donald Trump a Hillary Clintonová, nemohou být rozdílnější, zdůrazňuje se často při letošních volbách. Už méně se pak mluví o tom, jak podobní si navzájem jsou jejich spolukandidáti Mike Pence a Tim Kaine.

Zkušení političtí matadoři

Republikán Pence i demokrat Kaine strávili poslední dekády zastupováním svých domovských států na půdě Kongresu i Senátu.

Viceprezidentští kandidáti se střetli ohledně výroků Trumpa. Republikán Pence se ho nezastal

Číst článek

Kaine, volební dvojka Clintonové, působí jako senátor za stát Virginie. Za sebou má bohatou kariéru v regionální politice - a jak rád upozorňuje volební tým demokratů, je jedním z pouhé třicítky Američanů, kteří během svého života zastávali pozice starosty, guvernéra i senátora.

Spolukandidát Donalda Trumpa Mike Pence je oproti tomu guvernérem státu Indiana, předtím svůj stát zastupoval ve Sněmovně reprezentantů. Zároveň patří k nejvýš postaveným členům Republikánské strany.

‚Safe choice‘ bez skandálů

Americká média oba muže po oznámení jejich nominace označila přívlastkem „safe choice“, tedy za bezpečnou a nepříliš překvapivou volbu. Na rozdíl od Clintonové a Trumpa nedoprovázel dosavadní život Kainea ani Pence téměř žádný skandál.

První debata prezidentských kandidátů Clintonové a Trumpa | Foto: Reuters

Oba jsou třicet let šťastně ženatí se svými manželkami, které se věnují školství. Oba mají tři děti, veřejně se hlásí ke křesťanství, podporují válečné veterány a jsou respektovanými členy svých stran. Zejména u Republikánské strany, kterou nominace Donalda Trumpa rozdělila na dvě poloviny je fakt, že si za svého spolukandidáta vybral uznávaného Pence, podle pozorovatelů velmi důležitý.

Třecí plochy

Donald Trump slibuje v příští debatě tvrdší výpady proti rivalce Hillary Clintonové

Číst článek

Rozdílné postoje zastávají Pence a Kaine například v otázce migrace. Kaine v projevu, ve kterém přijal nominaci Demokratické strany, popsal USA jako kulturně rozmanitou zemi, která může uspět, jenom pokud bude ke všem lidem přistupovat s láskou. K voličům zároveň opakovaně promlouvá španělsky a zdůrazňuje, že jsou všichni Američané.

Mike Pence se naopak veřejně postavil proti plánu amerického prezidenta Baracka Obamy přesídlit 10 tisíc syrských uprchlíků do Spojených států a s odkazem na bezpečnostní rizika odmítl jejich přítomnost na území státu Indiana. Podobně jako Trump zároveň zastává názor, že nelegální imigranti by měli zemi opustit. V roce 2014 žilo v USA přes 11 milionů nezákonných přistěhovalců, přičemž více než polovinu z nich tvořili příchozí z Mexika.

Relativní nenápadnost obou kandidátů spojená s výrazností Clintonové i Trumpa vede k tomu, že řada Američanů i amerických médií kandidátům na viceprezidenta nevěnuje tak velkou pozornost. Deník The New York Times předpokládá, že i během jejich vzájemné debaty se bude větší pozornost věnovat jejich spolukandidátům a jejich přešlapům než postojům samotného Pencea a Kainea.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme