Barroso čelí ostré kritice europoslanců. Jeho nová práce v americké bance je podle nich nemorální

Europoslanci se přidali ke kritice bývalého šéfa Evropské komise José Barrosa, který začal pracovat pro velkou americkou banku Goldman Sachs. Barroso odmítá, že by se stal lobbistou. Někteří europoslanci ho ale označili za zrádce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso | Zdroj: Reuters

Kvůli kauze expředsedy Evropské komise José Barrosa žádají europoslanci zpřísnění unijních pravidel proti střetu zájmů.

Barroso začal v londýnské pobočce Goldman Sachs pracovat až po vypršení 18měsíční lhůty po skončení svého mandátu. Podle europoslanců je jeho nové zaměstnání i tak neetické.

„Formálně a právně mám za to, že neporušil pravidla, která byla stanovená, nicméně morální zavázky podle mého názoru porušil," prohlásil europoslanec Stanislav Polčák ze Starostů a nezávislých.

Někteří europoslanci ale při hodnocení bývalého šéfa Evropské komise volí i ostřejší slova. Třeba belgický europoslanec ze Zelených Philippe Lamberts označil Barrosa za cynika, který poškozuje obraz Evropy víc než populisté.

Šéf evropské komise Jean Claude Juncker svému předchůdci odebral všechna privilegia a oznámil, že k němu začnou evropské instituce chovat jako k lobbistovi. Barroso takový postup označil za diskriminaci.

Podle některých europoslanců je v posledních letech přechod mezi byznysem a vrcholnou politikou stále častější. Vyzvali proto k prodloužení přechodné lhůty, po kterou nesmí bývalý eurokomisaři nastoupit do některých sektorů.

Zpřísnění pravidel proti střetu zájmů už Evropská komise připravuje.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme