Na horách se objevil první sníh. O týden dřív než před rokem

České a moravské hory se dočkaly prvního sněhu. V Krkonoších, Beskydech a Jeseníkách se nad ránem objevil poprašek a dopolední sněhové přeháňky by na horách podle předpovědi měly odpoledne přejít ve vydatnější sněžení. První sníh tak letos přišel zhruba o týden dříve než před rokem, kdy v polovině října napadl na Karlovarsku. Nová pokrývka sněhu by teď mohla několik dní vydržet na hřebenech hor, uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počasí, sníh, zima, jaro, obleva, tání, zbytky sněhu (ilustrační foto)

Počasí, sníh, zima, jaro, obleva, tání, zbytky sněhu (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná

Sněžení nebo sněhové přeháňky kolem 8 hodiny ráno zaznamenali pozorovatelé ČHMÚ na Lysé hoře, na Šeráku i ve Svratouchu na Vysočině. Slabě sněžilo v Peci pod Sněžkou. Přeháňky a občasné sněžení by podle Dvořáka měly na horách trvat po celý den.

„Vydatnější sněžení by mělo začít odpoledne a ve večerních hodinách a mělo by trvat celou noc ve vyšších polohách," dodal.

Na horách ráno i mrzlo, nejnižší teplotu minus čtyři stupně Celsia naměřili na Sněžce. Teploty pod bodem mrazu zaznamenaly meteorologické stanice na hřebenech Krkonoš, Krušných hor a Beskyd, v Jeseníkách a na Šumavě.

Sedm desetin stupně pod nulou ale teploměr ukázal třeba i v Karlových Varech a na nulu teplota klesla ve Svratouchu.

V noci by mohlo sněhu celkem výrazně přibýt, a to až 30 centimetrů. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj a to až do půlnoci.

Napadnout by tedy do čtvrtečního rána mělo v Jeseníkách a Beskydech 10 až 20 centimetrů mokrého sněhu a v nejvyšších polohách až 30.

Mokrý sníh a prašan v Jeseníkách

V Jeseníkách bude podle meteorologa Václava Smolky sníh v nižších polohách mokrý a na horách se může objevit až třiceticentimetrová vrstva prašanu.

„Sněží například na Pradědu, kde se teplota teď pohybuje kolem minus čtyř stupňů Celsia. Sněžení by mělo v průběhu dne přibývat, ale postupně se bude objevovat v polohách nad 800, večer až nad tisíc metrů nad mořem,“ uvedl Smolka.

O trochu víc sněhu už je teď na Lysé hoře. Sněžit by tam mělo až do čtvrtečního rána. Silničáři sypou silnice každé dvě hodiny, ve vyšších polohách je mlha a fouká vítr.

Horská služba upozorňuje, aby lidé byli obezřetní a nezapomínali na povinnou výbavu. I když to zřejmě ještě není definitivní začátek zimy, počasí už nikdo nesmí podcenit, řekl náčelník beskydské horské služby Radim Pavlica.

Počasí v Česku bylo v posledních týdnech proměnlivé. Po rekordně teplé první polovině září následovalo téměř desetistupňové ochlazení a ke konci září se teploty opět vyšplhaly vysoko nad průměr.

S příchodem října se prudce ochladilo, výhled meteorologů ale slibuje ve druhé říjnové dekádě opět nadprůměrné teploty.

ČTK, Iva Havlíčková, Vojtěch Koval, Anna Soldatová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme