Zákaz kouření může platit i v autech s dětmi. Návrh prošel zdravotnickým výborem

Kromě restaurací by se zákaz kouření mohl vztahovat i na auta s dětmi, rozhodli členové sněmovního výboru pro zdravotnictví při středečním projednávání protikuřáckého zákona. Schválili totiž pozměňovací návrh Rostislava Vyzuly z hnutí ANO, který změnu navrhuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření. Ilustrační foto.

Kouření. Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay

Vyzula rozšíření zákazu kouření zdůvodnil tím, že cigaretový dým může vážně ovlivnit vývoj dětí. „Děti jsou vůči toxickým látkám vnímavější. Koncentrace kouře je přitom v uzavřeném prostoru auta vysoká,“ řekl.


Za kouření v autě převážejícím děti by řidičům mohla hrozit pokuta.

Přestože pozměňovací návrh nešel proti zákonu, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD byl proti němu.

„Dohoda předsedů všech tří koaličních stran byla taková, že předložíme znovu ten návrh, jak ho schválila sněmovna. Pouze s výjimkou kuřáckých budek pana poslance Bendy - a v tomto znění ho podpoříme. Nicméně poslanci mají nezadatelné právo ještě nějaké změny udělat," sdělil Němeček.

ANO potopilo protikuřácký zákon, ČSSD i lidovci mluví o porušení koaliční smlouvy

Číst článek

Projednáváním neprošla většina návrhů Marka Bendy z ODS, který znovu navrhoval možnost zřizování kuřáren. Benda si po jednání stěžoval zejména na přístup ministerstva zdravotnictví, které odmítá jakékoliv změny.

„Ministerstvo se nad návrhy nezamýšlí a říká – my jsme proti, protože koalice se takhle dohodla. Což je lehce nedůstojné. Přesto se ukázalo, že výbor hlasuje podle svého svědomí a že návrhy, které jsou věcně správné, je schopen podpořit,“ dodal Benda.

Pokud protikuřácký zákon projde Parlamentem bez větších problémů, měl by začít platit na konci května příštího roku. Počítá přitom s absolutním zákazem kouření ve všech restauracích, rozšíří se i na nekryté části zastávek hromadné dopravy nebo zoologické zahrady. Elektronických cigaret se nakonec zákaz týkat nebude.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme